Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Har Fredrik Samuelsson fått napp? Rafflande sekunder under SM-tävlingen vid Svartån i Örebro Foto: Malin Gotlin/SVT

SM i internationellt mete: ”Braxen kommer avgöra”

Uppdaterad
Publicerad

Damer, herrar och juniorer. Med olika långa spön gör de den här helgen upp om SM-guld i fyra olika klasser. Tävlingsarenan är Svartån i närheten av Oset i Örebro. Mest fisk vinner.

Fredrik Samuelsson från Timrå är proffsmetare och med i det svenska landslaget i internationellt mete. Men den här helgen är det SM i Örebro och en individuell prestation i herrklassen som gäller. Starten på lördagen har gått trögt.

– Braxen kommer avgöra. Man kan aldrig fiska ikapp på små aborrar och snorgärsar utan det måste bli brax.

Får inte fiska alla fisksorter

80 tävlande i fyra olika klasser har intagit sina lottade platser längs Svartån. Metspöna är som längst 13 meter. Fisken lockas med mat, men det är inte vilken fisk som helst som får fångas.

– Man får inte fånga gädda, gös, öring och ål. Får man de på kroken ska de tillbaka direkt, säger Kent Hager, tävlingsledare.

Tävlingen hålls över två dagar och avgörs på söndag eftermiddag. Den som får bäst totalplacering över de två dagarna vinner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.