Se hur Sverigemästarna Josefins och hunden Rock vallar kor för seger. Foto: Peter Comstedt

SM i ko-vallning – vinnare blev Josefin och Rock från Karlskoga

Uppdaterad
Publicerad

Josefin Asp från Karlskoga vann årets SM i ko-vallning, eller som det egentligen heter, nötvallning. Vann gjorde hon tillsammans med hunden Rock, med hela 7 minuters marginal. 25 minuter hade de på sig att valla korna genom en bana in i mål.

Josefin har sysslat med vallhundar och vallning i sju år. Rock fick hon 2016. De vallar inte bara kor, utan även får. Men kor, eller nötdjur, är roligast säger hon.

– Det skiljer sig ändå, trots att det är samma förflyttning. Men nöt är roligare för att de är ett så pass stort djur som den lilla hunden kan flytta, säger Josefin Asp.

Mer än en sport

Men hon menar att vallning är mer än bara än sport eller hobby – det är något för bönder också. Därför uppmanar hon bönder att komma och kolla när de vallar.

– Det sparar så oerhört mycket mänsklig arbetskraft, och korna blir så lugna av en vallhund, säger Josefin Asp, som är hundförare till hunden Rock.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.