Hör Martin berätta om sin vinnande insats vid det avgörande 18:e hålet i finalmatchen i SM-Match i videoklippet. Foto: Johannes Weckström /SVT

SM-segrare hemma igen – vardagen tar vid inför nästa karriärmål

Uppdaterad
Publicerad

I tisdags vann Örebrosonen Martin Eriksson från Kårsta Golfklubb Sveriges äldsta mästerskap i golf – SM Match. På lördagen landade han fysiskt på hemmaplan, men har inte riktigt hunnit smälta bragden. Det tänker han bearbeta under träningspassen i veckan.

– Jag hoppas kunna göra det nu under de närmsta dagarna, säger Eriksson.

Vid hemmaklubben Kårsta Golfklubb är det juniortävling på söndagen. Några sådana har det blivit genom åren för 28-årige Eriksson, som tog sitt gröna kort här 2009.

Nu har han dock nått en högre nivå i och med segern i finalen mot Oscar Lengdén på banan Öster by Stenson i Österåker. Ledning i sex matcher under tre dagar ledde fram till pokalen. Även om det inte var någon promenadseger i tisdags.

– Det var väldigt jämt. Han var två upp ganska tidigt i matchen, men jag lyckades vända det och vi var lika efter nio hål. Sen svängde det fram och tillbaka och han tog tillbaka på 17:e hålet. Vi var helt lika inför 18, berättar Martin.

Halvmeter närmare koppen

Efter att båda först hamnat på fairway kom avgörandets stund när de chippade sig upp på green. Martins kyliga version vann med en halvmeter och det räckte för en vinnande birdie.

– Det var en lättnad att jag fick till den så bra och att jag även fick i putten efteråt, berättar Martin.

Det är för andra året i rad som Kårsta GK kan stoltsera med en SM-mästare i tävlingen med anor från 1904. Förra året var det klubbkamraten Oliver Gillberg.

– Vi har alltid varit ett gäng. De har alltid varit bra på att ta hand om juniorer och alla medlemmar är väldigt stöttande, följer oss i vår utveckling och tror på oss. Det får oss att fortsätta, säger Martin.

Heltidssysselsättning

Nu stundar vardagen för heltidsgolfaren, med träningspass åtta timmar om dagen, i regel sju dagar i veckan under säsong. Med egna målen högt ställda.

– Det är väl att ta mig ut på nästa nivå. Challenge Tour, som jag testade på i fjol – eller Europatouren.

Sen?

– Långsiktiga målet är att ta mig upp på PGA-touren och spela i USA och ha det som mitt jobb många år framöver. En dröm skulle också vara Ryder Cup, säger Martin Eriksson.

Segrarpokalen i SM-Match, som funnits i mången hand sedan 1904. I år var det Martin Erikssons tur att greppa den. Det är för andra året i rad den gått till Kårsta Golfklubb. Foto: Frida Bräster, Svenska Golfförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.