Små föreningar offer för nytt mobilbedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Örebro utreder just nu ett tiotal ärenden där någon fått ut mobiltelefoner med hjälp av förfalskade föreningsprotokoll. Det är främst små föreningar i Örebro och Karlskoga som har drabbats.

– Personerna har kommit in i butiken och haft med sig ett årsmötesprotokoll där det står att de har medgivande att hämta ut telefoner, säger Leif Lexon som är gruppchef för avdelningen bedrägeribrott vid polisen i Örebro län.  

Föreningarna upptäcker bedrägeriet först när fakturan kommer. 

Kontroll i butikerna

Polisen har hittills fått in ett tiotal anmälningar, men tror att det kan komma fler. De drabbade är små föreningar med liten omsättning. 

Och för att förhindra den här typen av bedrägeri måste butikerna som säljer telefoner och abonnemang agera. 

– Det kan vara svårt för butikerna att ifrågasätta protokoll, men mitt budskap är att kontakta ordföranden för den förening som man utger sig att vara ifrån och fråga om det verkligen stämmer, säger Leif Lexon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.