Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vill du se hur en sensor ser ut och höra mer om hur de fungerar? Starta klippet. Foto: David Fiedler/SVT

Smarta sensorer ska ge Öbo:s hyresgäster ökad trygghet

Uppdaterad
Publicerad

Sensorer som registrerar bland annat ljud och rörelse testas just nu av Öbo på tre olika platser i Örebro.

– Det här är en del i vårt trygghetsarbete, säger Petter Runesson, säkerhetschef på Öbo.

Det handlar om ett försök att öka tryggheten för hyresgästerna, där de tre sensorerna testas för att sedan eventuellt kunna installeras i större skala.

– Vi har en lägesavstämning varje vecka med kommun och polis om vilka platser vi haft skadegörelse på och där många människor samlats på ett sätt som skapar otrygghet, säger Petter Runesson, säkerhetschef på Öbo.

– De här platserna är noga utvalda utifrån att man haft sådana problem.

Allmänna utrymmen

Eftersom sensorerna samlar in data från allmänna utrymmen behöver man inte förhålla sig till regler kring hanterandet av personuppgifter.

– I dagsläget larmar inte sensorerna någonstans, men på sikt kommer vi att koppla på ett väktarbolag så att man komma ut på plats, störa bort och komma tillbaka till ordning, säger Petter Runesson.

Han vill inte säga exakt var sensorerna sitter, bara att de finns i Norrby, centrum och de västra stadsdelarna.

Olaga intrång

– I ett normalt trapphus med bra skalskydd och låst port ska inte obehöriga vistas. Då handlar det om olaga intrång, en brottsrubricering som gör att polisen kan bötfälla personerna.

I klippet får du se sensorerna samtidigt som Petter Runesson berättar mer om i vilka utrymmen de sitter och hur de fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.