Foto: TT Bild / Hasse Holmberg

Smarta skor ska hjälpa äldre och brandmän

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid Kungliga tekniska högskolan (KTH) har utvecklat teknik som skulle kunna komma till användning i vitt skilda miljöer.

I ett pågående projekt mellan Kungliga Tekniksa Högskolan, Robotdalen vid Mälardalens högskola och Högskolan i Gävle ska avancerade sensorer byggas in i skosulor för att kunna ge en mycket detaljerad bild av fotens rörelser. Informationen kan användas för att bedöma äldre människors behov av hjälpmedel.

Testgrupp 2016

Sensorerna i skosulan fungerar – enkelt uttryckt – som en mycket sofistikerad stegräknare.

– En stegräknare vet inte mer än att du tagit ett steg. Här får man en beskrivning av hela stegrörelsen, och kan se balans och hur krafterna fördelas när du sätter ned foten, säger Peter Händel på KTH.

-Når vi så långt som vi ska har vi kanske en testgrupp på ett äldreboende eller liknande år 2016, säger Peter Händel.

I en framtid skulle tekniken också kunna användas inom elitidrott eller på personer som visar symptom på Parkinsons sjukdom.

Övervaka brandmän

Tekniken har i ett första projekt utvecklats för räddningstjänstens behov. Inte för att studera fotrörelser, utan för att tredimensionellt kunna följa brandmän under en insats där vanlig GPS-teknik inte fungerar.

Sensorerna och en liten dator har placerats i klacken på skon och en sändare på axeln. På det sättet kan räddningsledaren övervaka varje brandman i exempelvis rökfyllda lokaler eller inne i en tunnel, och via radio styra dem på ett mer effektivt sätt.

Systemet är inte färdigutvecklat, men de tester som gjorts med brandmän i realistiska övningar har visat lovande resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer