Marcel Minnegal tror att ett bevattningsförbud bara är några veckor bort. Foto: SVT

Då kan bevattningsförbud införas – smärtgränsen snart nådd

Uppdaterad
Publicerad

Den extrema torkan gör att vattennivåerna fortsätter att sjunka i sjön Tisaren. Nu är ett befattningsförbud nära att bli verklighet i år igen i Kumla och Hallsberg.

– Fortsätter det här vädret blir det nog bevattningsförbud om 2-3 veckor, säger Marcel Minnegal, VA-chef på Kumla kommun.

Värmen och torkan visar inga som helst tendenser att avta. I värmeböljans spår har vattennivåerna i sjön Tisaren sjunkit snabbt de senaste veckorna.

Även om Kumla kommun och Hallsbergs kommun vädjar till allmänheten att vara sparsamma med vattnet, så verkar det svårt att få stopp på nivåerna.

Kritiska nivåer

Vid den här tidpunkten förra året infördes bevattningsförbud i Kumla och Hallsberg eftersom nivåerna i Tisaren sjunkit till kritiska 99,40 meter över havet.

Vid den senaste mätningen var det bara 13 centimeter kvar till den gräns som sedan tidigare är satt för att införa bevattningsförbud.

– Jag har fått mail från en person som frågat om det inte går att införa bevattningsförbud redan nu. Men det här är ju ett politiskt beslut som togs i december. 99,40 centimeter gäller, säger Marcel Minnegal.

”Nog bara 2-3 veckor bort”

Hur nära är ett nytt bevattningsförbud som du ser det?

– Vi räknar iskallt med att det varma vädret kommer att fortsätta. Ett bevattningsförbud är nog då bara 2-3 veckor bort.

VA-chefen uppmanar samtidigt allmänheten att vara sparsam med vattnet.

– Det går redan nu att börja spara på vattnet. Man behöver inte vänta på att det ska bli bevattningsförbud, betonar Marcel Minnegal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.