Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Brister vallen är det kris”. I klippet hör du gårdsägaren Lars Håkan Jonsson, Foto: Johannes Weckström/SVT

Nya översvämningar efter skyfall – vägar avstängda och höns i Tysslinge i fara

Uppdaterad
Publicerad

Efter helgens kraftiga regnoväder fortsatte nederbörden under tisdagskvällen och SMHI utfärdade en gul varning för skyfallsliknande regn. Flera vägar är och har varit avstängda i Örebro län och i Tysslinge riskerar hönshus med hundratusen höns att översvämmas.

Under tisdagskvällen rasade larm in till SOS om översvämningar i källare in, från Örebro såväl som Askersund, Lindesberg och Kumla.

På onsdagsmorgonen kom larm om att två hönshus i Tysslinge utanför Örebro riskerar översvämning, som följd av att den intilliggande bäcken svämmat över och gått igenom vallningen. Hundratusen höns ska vara inne i husen.

En räddningsledare var tidigt på platsen och bistod personer på gården i arbetet med att hålla vattnet borta genom att stärka upp vallarna runtomkring bäcken.

Vattennivån steg

Vid klockan 10.30 på onsdagen höll markägare på bägge sidor om skyddsvallen på med att försöka hindra vattnets framfart, enligt SVTs reporter på plats.

Sandsäckar, stockar, plankor användes på en sträcka av ca 50-100 meter där vattnet forsar över. Nivån på åkern nedanför steg och man planerade bygga ytterligare en skyddsvall närmare hönshusen. Under eftermiddagen kom MSB:s nationella resurs för översvämningar för att hjälpa till med arbetet på platsen.

Här håller vattnet på att tränga igenom vallen som ska hålla det borta. Foto: Johannes Weckström/SVT

Flera vägar i Örebro län stängdes av

Riksväg 50 svämmades under tisdagskvällen över och stängdes till en början av i båda riktningar mellan Axberg och Frövirondellen. Under onsdagen var vägen till en början avstängd i norrgående riktning men kunde sedan öppnas upp helt igen.

Väg 737 mellan Gräve och Hälleby är helt avstängd i båda riktningar efter att den rasat ihop på grund av översvämning. Enligt Trafikverket kan vägen inte öppnas upp igen förrän vid lunchtid på fredag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mycket vatten längs riksväg 50 mellan Axberg och Frövirondellen. Foto: Sophie Olsson Rahlén/SVT

Även flera kommunala vägar i Örebro stängdes av. På torsdagsmorgonen är det enbart Gäddestavägen i Bjärkhaga som fortfarande är avstängd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.