Smittskyddsläkaren inför sportlovet: ”Det viktiga är hur man genomför en resa”

Uppdaterad
Publicerad

Sportlovet närmar sig men blir liksom mycket annat annorlunda för många i år på grund av pandemin. Här svarar smittskyddsläkaren Gunlög Rasmussen på frågor kring hur man ska tänka inför olika aktivteter under nästa vecka.

Under tisdagen kunde ni tittare ställa frågor till Region Örebro läns smittskyddsläkare, om hur man ska tänka inför kommande vecka.

Sportlovet och ledigheten kan utgöra en risk för man slappnar av och att råd och restriktioner inte följs, men det är viktigt att fortsatt begränsa sociala kontakter och undvika trängsel.

Kan man resa iväg och vad gäller om någon blir sjuk under resan? I klippet svarar Gunlög Rasmussen på en rad frågor.

Hur ska man tänka inför sportlovet? Ställ frågor till smittskyddsläkaren

Tack för alla frågor som ni skickat in! Nu stänger vi chatten./Malin Gotlin, moderator

Vi hinner med några frågor till innan chatten stänger klockan 10:15.
Några har frågat om symptom vid vaccinering och telefontider. Sådana frågor får inte svar här. /Malin Gotlin, moderator

Ann-Marie • Vilket av de olika virus är mest av i vårt län fn? Det vanliga, brittiska osv? Blandat?

I nuläget genomförs genetisk analys, så kallad helgenomsekvensering, för mer än 20 procent av alla positiva covid-19 prover. Hittills i vårt län har vi upptäckt enstaka fall av Brittiska virusvarianten och även enstaka andra varianter. Samtidigt vet vi att den Brittiska varianten är allt vanligare i Sverige generellt, och utgör i vissa län upp mot 20 procent. Således finns i Sverige en spridning även för personer utan koppling till att man varit utomlands./Gunlög Rasmussen

Anne • Vi har inte spelat padel sen i november efter dina rekommendationer. Kan vi spela padel nu?

För vuxna är det mest smittsäkra att utföra idrottsaktiviteter utomhus. Vi är i en skör fas när det gäller smittspridningen och ligger fortfarande på en platå. Samtidigt är idrott viktig för hälsan och för barn och unga finns särskilda rekommendationer. Regeringens rekommendation till kommuner och regioner att hålla icke nödvändig verksamhet stängd gäller fortfarande. För de gym, sportanläggningar och badhus som ändå håller öppet gäller nya covid-19- lagen./Gunlög Rasmussen

Karin • Kan läkare här i Örebro se provsvar på Covid PCR tester tagna i tex Sälen?

Nej, det provsvaret ses inte av läkare i Örebro. /Gunlög Rasmussen

John • Hej! Jag vill gärna få klarhet i hur man gör om man får symptom som möjligen skulle kunna vara covid, men redan haft det (konstaterad) inom de senaste fyra månaderna? Informationen på 1177 och FHM är inte entydig om man har haft covid. Ska/får man testa sig? Om inte, hur vet man vad som gäller både vad gäller hur länge man ska hålla sig undan folk och i relation till vården (kan ju uppstå annat som behöver vård)?
Tacksam för svar! Och tacksam för all er uthållighet i vården!

Om man haft konstaterad covid tidigare och insjuknar igen inom de närmaste 6 månaderna behöver man i normalfallet inte ta nytt prov. Om man däremot blir så svårt sjuk att man behöver söka vård för sina besvär tas nytt prov för att säkerställa att det inte är covid./Gunlög Rasmussen

Emma • Hur bör familjer med små barn tänka kring att ses utomhus? De vuxna eller äldre barn kan ju kontrollera impulser och tänka till för att hålla avstånd, men yngre barn har ju inte samma förmåga. Det går ju inte att garantera att barnen håller tillräckliga avstånd till varandra. Hur stora risker är det att barnen smittar varandra?

Att träffas utomhus går bra men man ska ändå hålla avstånd. Som du skriver är det svårt att förhålla sig till för de allra yngsta barnen. Om man umgås längre bör man därför begränsa umgänget till sina nära kontakter.

Generellt är risken för smitta lägre utomhus. Små barn är också smittsamma i lägre utsträckning jämfört med äldre barn och vuxna. Exakt hur stor risken är i ett individuellt fall kan man inte säga eftersom det bland annat beror på olika saker som symtom, virusnivå och grad av exponering, men risken att symtomfria barn ska smitta varandra utomhus får ses som liten.

Josef • Vi har köpt tågbiljetter för att hälsa på släktingar i Skellefteå på sportlovet. Vi har egen sovvagn på tåget och kommer inte att träffa andra än våra släktingar, som jobbar hemifrån och inte rör sig bland folk. Ska man våga åka eller borde man avboka? Vad ser du som största risken, själva tågresan eller att vistas i Skellefteå?

Alla situationer som innebär kontakt med människor utgör en viss risk. Det viktiga är att begränsa antal nya kontakter. Med egen sovvagn möjliggör ni dock att inte träffa andra på resan.

Att träffa släktingar i Skellefteå som man normalt inte träffar innebär däremot nya kontakter. Är det så att de isolerar sig på hemmaplan i normalfallet är det dock större risk att ni utgör en risk att smitta dem än tvärt om./Gunlög Rasmussen

Kristina • Vi väljer mellan en längre dagsresa med ett par korta stopp på vägen till fjällen, och att dela upp resan på två dagar med en hotellnatt på vägen. Var är risken störst att smittas av covid-19, vid kortare stopp och toalettbesök på bensinmackar eller vid ett längre stopp på hotell där man såklart undviker onödiga kontakter med andra, men där andra gäster har bott tidigare och kanske spridit smitta i rummet?

Alla situationer som innebär kontakt med människor utgör en risk att smittas. Utifrån det är det sannolikt bättre att genomföra resan under en dag. Förbered resan väl för att undvika stopp där man träffar andra människor i den mån det går. Ta till exempel med egen matsäck. Vid toalettbesök är det precis som alltid viktigt att tänka på att vara noga med handhygienen./Gunlög Rasmussen

Johan • Vi har bokat en stuga på en skidort under en av sportlovsveckorna. Vi planerar att hålla säker distans till andra människor precis som vi hade gjort om vi var hemma. Jag resonerar också att om vi avstår från resan så går den aktuella regionen misste om viktiga skatteintäkter som turismen genererar. Men hur bör vi agera ifall vi drabbas av något som kräver akut vård, exempelvis en fraktur eller annat? Borde vi sätta oss i bilen och åka hem till den egna regionen för att minska belastningen på skidortens region?

Precis som du skriver gäller samma restriktioner och råd i fjällen precis som hemma, umgås i din bubbla och undvik alla situationer med trängsel.

Om du eller någon i familjen/sällskapet får symtom är det bästa att resa hem på smittsäkert sätt. Om det inträffar något annat som kräver akut vård får man göra en första bedömning på plats och ta ställning utifrån det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet