Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är skärrade rädda anhöriga som ringer och det är svårt att överföra vad som händer i telefon” – i klippet hör du professor Jacob Hollenberg om varför AI skulle kunna hjälpa vid larmsamtal. Foto: Södersjukhuset /Fredrik Sandberg/TT

Snabbare insats vid hjärtstopp: Forskare undersöker om AI kan hjälpa larmoperatörer

Uppdaterad
Publicerad

Bara en av tio överlever hjärtstopp men om fler skulle få hjälp av hjärtstartare skulle överlevnadstalen förbättras drastiskt. Vid Karolinska institutet pågår flera forskningsprojekt om metoder för att snabbt nå ut med hjälp.

– Vi forskar bland annat på om artificiell intelligens kan hjälpa larmoperatörer att snabbare förstå när det handlar om hjärtstopp, säger Jacob Hollenberg, professor och chef för Hjärtstoppscentrum.

Hjärtstopp är ett av de allvarligaste tillstånden man kan drabbas av. Hjärtat står still, ofta orsakas det av en hjärtinfarkt och ett elektriskt kaos i hjärtat.

– För varje minut minskar chansen att överleva med 10 procent. Tiden är helt avgörande, säger Jacob Hollenberg och fortsätter:

– Vi vet att om man kan få hjälp av de publika hjärtstartarna de allra första minuterna efter att man fallit ihop kan hela sju av tio överleva.

Outnyttjad resurs

Han uppskattar att det numera finns omkring 50 000 publika hjärtstartare i landet men i många fall är de en outnyttjad källa till helt avgörande hjälp för att rädda liv.

– Ofta är hjärtstartarna inlåsta på ett gym eller på ett kontor. De måste synliggöras och finnas tillgängliga dygnet runt, säger Jacob Hollenberg, professor och chef för Hjärtstoppscentrum vid Karolinska institutet.

Hela kedjan viktig

Vid Hjärtstoppscentrum pågår flera forskningsprojekt om metoder för att få ut hjärtstartare, både de inom vården och de publika, till drabbade inom några minuter.

– Ska vi få fler att överleva är hela vårdkedjan viktig. Alltifrån vittnet på plats till eftervården, säger han.

Det handlar bland annat om frivilliga sms-livräddare som larmas ut, drönare som flyger ut hjärtstartare till drabbade och forskning om larmoperatörer kan hjälpas av AI. 

Mer om det senare hör du i klippet med Jacob Hollenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.