Foto: SVT/TT

Snålblåst och Brexit påverkar bryggerijättar

Uppdaterad
Publicerad

Den låga pundkursen efter Brexit fortsätter att slå hårt mot länets företag. På Kopparbergs bryggeri har valutaeffekten hittills sänkt årets vinst med 60 miljoner kronor jämfört med samma period förra året.

Den brittiska framgångssagan för bryggerijätten i Kopparberg har fått sig en törn efter Brexit. Samtidigt som försäljningen fortsätter att öka minskar företagets vinst och intäkter på grund av den låga pundkursen.

Enligt den senaste delårsrapporten omsatte företaget nästan 1.5 miljard kronor under årets nio första månader. Vinsten uppgick till 208 miljoner, 60 miljoner lägre än året innan.

– Nedgången beror enbart på valutaeffekter. Med samma genomsnittliga pundkurs som under föregående år skulle resultatet istället ökat, säger företagets vd Peter Bronsman.

För att inte vara lika beroende av valutautvecklingen så kommer företaget att börja köpa in mer förpackningar, transporter och tjänster med pund istället för kronor.

– Än är det för tidigt att säga hur årets resultat kommer att bli, det positiva är att vi har en ökande försäljning vilken vi räknar med skall hålla i sig, men valutakursutvecklingen är alltid en osäkerhetsfaktor.

Dåligt dryckesväder

Förutom valutan har vädret påverkat samtliga bryggeriföretag negativt.

– Vädersituationen i norra Europa har varit extremt dålig sett ur dryckesindustrins perspektiv, uppger Peter Bronsman.

Men samtidigt som övriga större aktörer minskat sina volymer har Kopparbergs ökat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.