Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Från och med den 31 januari kommer brevbäraren bara varannan dag. Foto: Janerik Henriksson/TT

Nu kommer brevbäraren inte lika ofta

Uppdaterad
Publicerad

Från och med månadsskiftet kommer Postnord endast köra ut brev varannan dag till alla med gatuadresser. Anledningen är att det skickas allt färre brev och att Postnord bedömer att det är ineffektivt att brevbäraren åker till samma adress varje dag.

– Varannan brevlåda vi åker förbi har inte fått någon post, berättar Anna-Lena Wennström, distributionområdeschef hos Postnord.

Från och med den 31 januari kommer du därför endast få posten fem gånger på en tvåveckorsperiod.

Det nya arbetssättet är redan infört i landets tre storstadsregioner. Men nu börjar det alltså gälla även i mellersta Sverige och postnummer som börjar på 30-39, 52-61 och 63-73.

Påverkar tidningar

Enligt Postnord kan utdelningen av tidningar påverkas för boende öster och söder om Degerfors men även boende öster om Karlskoga. I Hällefors kommun påverkas tidningsutdelningen runt Bredsjö, Loka, Hammarn och i de södra delarna utanför Grythyttan och ner mot Gyttorp.

Tidningarna kan dock betala extra för utdelning varje dag. Myndigheten för press, radio och tv har öppnat för att nyhetstidningar, som drabbas av Postnords nya utdelningsrutin, kan söka stöd för distribution.

I klippet hör du Anna-Lena Wennström berätta mer om hur du påverkas av den nya utdelningen.

• Dag 1, 3 och 5 (måndag, onsdag och fredag) besöks område 1.

• Dag 2 och 4 (tisdag och torsdag) besöks istället område 2.

Nästföljande vecka byter område 1 och område 2 plats. När en röd dag infaller på en vardag förskjuts schemat, så de som skulle få post den röda dagen får sina försändelser vardagen därpå.

Källa: Postnord

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer