Socialdemokraterna om jobben

Uppdaterad
Publicerad

Här nedanför kan du läsa vad Socialdemokraterna har för politik och tankar kring jobben. Informationen kommer från deras egen hemsida.

Det behövs en betydligt mer aktiv jobbpolitik, utbildningsinsatser, investeringar i infrastruktur och bostäder för att skapa fler jobb i vårt län.

Även om det största ansvaret för jobb, utbildning och infrastruktur ligger nationellt måste vi ta ansvaret för att skapa fler jobb i vår region.

Därför vill vi att:

 • Ännu fler unga ges möjlighet till sommarjobb. Ett sommarjobb ger en ingång på arbetsmarknaden och kan vara ett första steg till ett permanent arbete.

• Måluppfyllelsen i skolan ska öka. Vi vill fortsätta den länsgemensamma satsningen på att höja måluppfyllelsen och utbildningsnivån i länets skolor genom regionens skolstödsorganisation.

• Det satsas på regionala bristyrkesutbildningar. Idag har många företag svårt att hitta medarbetare med rätt kompetens samtidigt som arbetslösheten är hög. Vi vill utveckla detta samarbete med privata och offentliga utförare. Våra ledande riksdagskandidater: Alaa Idris, Håkan Bergman, Matilda Ernkrans, Lennart Axelsson och Eva-Lena Jansson.

• Extratjänster för långtidsarbetslösa ska införas. Genom att erbjuda långtidsarbetslösa extratjänster i kommuner och landsting kan vi höja kvaliteten i välfärden. Dessutom får arbetslösa riktiga jobb.

• En regional företagsförmedling ska utvecklas. Idag tvingas företag i vårt län att läggas ned eftersom det inte finns någon som är beredd att ta över. Därför vill vi utveckla en regional företagsförmedling.

• Riksväg 50 och 51 ska förbättras. Båda vägarna är viktiga för länet och har stora brister idag. Samtidigt vill vi bygga ut kapaciteten för kollektivtrafik på väg och järnväg i vårt län.

• Studentbostäder ska byggas. Ge landstingets fastighetsbolag i uppdrag att förutom seniorbostäder också ta ett ansvar för att bygga studentbostäder i länet. Vi vill också införa en bostadsgaranti i länet för studenter vid Örebro universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.