Foto: SVT

Soffliggande – trend på framfart

Uppdaterad
Publicerad

Couchsurfing har blivit allt populärare med åren. Idag finns miljontals anhängare i länder världen över.

Begreppet coucsurfing, eller soffsurfing på svenska, betyder naturligtvis inte att man surfar runt på soffor. Det är mer avancerat än så.

Det handlar om nätverk där personer som gillar att resa billigt och samtidigt komma lokalbefolkningen nära gärna håller till.

Genom att skapa en profil på en couchsurfingsajt får man kontakt med alla möjliga människor världen över. Någon som exempelvis vill resa till Sydney i Australien kan då erbjudas sovplats av en värd i form av en soffa.

– Du kan se världen för en bråkdel av vad det skulle kosta om man bodde på hotell, säger Georg Bivall som länge varit couchsurfingvärd i Örebro.

Han har haft ett trettiotal couchsurfare sovandes på sin vardagsrumssoffa, bland annat från Tyskland, Frankrike och Australien.

– Jag har alltid gillat att träffa nya människor, och det här blev en rolig grej som jag började under mina universitetsstudier, säger Georg och tillägger att couchsurfing är en modern version av luffarliv.

Filosofin bakom couchsurfing är att skapa en mer öppen värld. Medelåldern för en couchsurfare är 28 år och det finns ungefär lika många kvinnliga som manliga surfare.

Ökande trend

Trenden kom först år 2004 men har ökat explosionsartat de senaste åren.

– Det är ju en viss typ av människor som couchsurfar. Man är inte ”hotell-uptight-typen”, utan snarare jordnära och extrovert, säger Georg Bivall.

Att ha främlingar hemma på sin soffa eller att bo hos någon man aldrig träffat förut kan kanske upplevas som läskigt. Men på couchsurfingsajterna kan man alltid läsa omdömen om de olika personerna, skrivna av tidigare surfare eller värdar.

Georg Bivall har själv inte couchsurfat så mycket. Det har däremot Julia König från Tyskland.

– Jag har bland annat varit i Mexiko, Panama, Colombia och Brasilien. Härnäst skulle jag vilja prova Chile och Argentina, säger hon.

Couchsurfingen upptäckte Julia König under en fyra månaders resa i Centralamerika.

– Jag hade inte råd att bo på hotell eller vandrarhem varje dag, så det var egentligen anledningen till att jag började med det, säger hon.

Social plattform

Men couchsurfing handlar inte bara om att övernatta. Det skapar också en social plattform där gäster och värdar hittar på saker tillsammans. I San Francisco har man thaimat-torsdagar, i Tokyo hålls salsakurser varje månad och i Örebro möts couchsurfarna varje onsdagseftermiddag på en lokal pub för att äta och umgås.

– Det är det roligaste sättet att resa på. Jag rekommenderar det starkt till alla som inte provat, säger Julia König.

Om couchsurfing

5,5 miljoner couchsurfare bor i 97.000 städer i 207 länder

21 procent av couchsurfarna är för tillfället på resande fot

3,4 miljoner dagar har couchsurfarna rest tillsammans vilket motsvarar 6.500 tur-och-returresor till Mars

Couchsurfarna sträcker sig från Svalbard i norr till Antarktis i söder

Mest antal nätter en person couchsurfat: 689 (nära två år)

Mest antal nätter en värd haft couchsurfare hos sig: 2.593 (drygt 7 år)

Flest antal språk som en couchsurfare kunnat: 10 (engelska, spanska, franska, italienska,  tyska, holländska, hindi, persiska, marathi, sanskrit)

Flest antal länder besökta av en couchsurfare: 197

Flestvantal platser besökta med en uppblåsbar madrass: 501

Källa: couchsurfing.org

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.