– Sömnen är grunden för vår dagliga hälsa. Under sömnen återhämtar sig hela kroppen, nervsystemet, matsmältningen och musklerna och allting. Sömnen är superviktig, säger Lars-Gunnar Gunnarsson, professor i neurologi.
Det har alltså visat sig att de som sover längre än åtta timmar per natt har en 50-procentig ökad risk för att drabbas av de proppar i hjärnan som vi kallar stroke.
– Sannolikt är det så att i den gruppen där man sover fler timmar än normalt finns det olika sjukdomstillstånd som kan vara kopplade till att få stroke. De viktigaste är depression, utmattningssyndrom och att man snarkar mycket och får en dålig sömnkvalitet med små korta uppvaknanden.
Men vad är då bra sömnkvalitet?
– Att man kommer ner i sömndjupet så att de återhämtande mekanismerna startar. Sömnkvaliteten försämras av buller, värk, sömntabletter och alkohol, säger Lars-Gunnar Gunnarsson, professor i neurologi.
Genomsnittligen behöver vi 7,5 timmars sömn per natt, men behovet av sömn är individuellt. Det finns ingen anledning att gripas av panik om du sover länge och vaknar utvilad.
– Om man sover många timmar och inte känner sig pigg när man vaknar på morgonen, då ska man uppsöka läkare för det kan vara tecken på någon sjukdom som ligger bakom.