Foto: Linda Magnusson /SVT

Söndagslöpning lockar hundratals barn

Publicerad

Under tio söndagar per år fylls motionsspåret i Karlslund av barnröster och snabba små fötter när hundratals barn deltar i IF Spartacus barnlopp.

— Det började som en familjegrej för våra medlemmars barn för 15-20 år sen, men nu är det runt 300 barn varje söndag, säger Ann-Sofi Arnström på IF Spartacus.

Vid starten av motionsspåret myllrar det av aktivitet när alla barn och föräldrar förbereder sig för det första av två lopp som går av stapeln på söndagsmorgonen. Under fem söndagar på hösten och fem på våren anordnar idrottsföreningen Spartacus barn- och ungdomslöpning i Karlslund i Örebro. Barnen kan välja mellan ett 1,25 kilometer eller 3 kilometerslopp. Eller ställa upp i båda. Alla barn upp till 16 år är välkomna och en del av barnen är riktiga veteraner i spåret.

— Jag har sprungit 77 gånger. Jag började när jag var ett och ett halvt år och sen har jag bara fortsatt, säger 10-åriga Ville Bjuremar.

De yngsta barnen som tultar fram i spåret denna söndag ser ut att var lika små som Ville var när han började. Alla orkar inte springa hela vägen, en del tar sig runt främst i en förälders famn. Men det viktiga är inte hur snabbt de tar sig i mål utan att de deltar, menar arrangören.

— Man behöver inte vara duktig på att springa, utan det är viktigt att man får kontinuitet och springer så många gånger som möjligt, säger Ann-Sofi Arnström.

För att öka motivationen delar klubben ut medaljer och andra priser baserat på hur många gånger barnen deltar.

— Så fort man springer en gång så får man en medalj. Vi tror att det gör att man kommer igen för att få fler priser då. Man får en bronsmedalj första gången, silver när man sprungit tre gånger, guld efter fem och så vidare, säger Arnström.

Ju fler lopp desto finare pris alltså. 8-årige Kasper Jarrick visar stolt upp en glänsande pokal.

— Jag fick den för att jag har sprungit 30 lopp idag. Jag tycker att den är fin och mycket större än mina andra, säger Kasper stolt.

Deltagandet i barnloppen har blivit så stort att klubben har kunnat skänka överskottet från anmälningsavgiften till välgörande ändamål. Men att intresset ökat innebär också att funktionärerna inte riktigt räcker till när anmälningarna ska tas emot, medaljer ska delas ut och saft och bullar fördelas till alla medverkande barn.

— Vi hoppas att vi kan hålla i det här för vi är en ganska liten klubb och kort om folk. Men förhoppningsvis kan vi få fler föräldrar att ställa upp och hjälpa oss på söndagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.