Foto: Rebecka Lindström / SVT

Mot reglerna med rosa gravsten

Uppdaterad
Publicerad

I nästan ett år har Karlskogabon Annelie Sundlöf stridit för att få ha kvar sin sons gravsten på Östra kyrkogården i Karlskoga. Enligt det senaste beslutet ska stenen tas bort i oktober.

Annelie Sundlöf förlorade sin 23-årige son för ett år sedan. När hon ansökte om att få ha en rosa gravsten vid hans grav var det inga problem. En handläggare på kyrkogårdsförvaltningen var nere och tittade på stenen och kommenterade att ”det är som det är”. Men en vecka senare började problemen.

– Då fick jag ett telefonsamtal som sa att stenen skulle bort, annars blir det vite, säger Annelie Sundlöf.

Klicktoppen 2015 SVT Örebro

Enligt Annelie har hon ansökt om att få måla stenen rosa men myndigheterna menar annorlunda. Beslutet om gravstenens vara eller inte vara har behandlats av både kyrkogårdsförvaltningen och senare länsstyrelsen i Dalarna som ansvarar för begravningsfrågor.

– Ansökan gäller en natursten, säger Marie Hammerin-Söderström som är rättschef på länsstyrelsen. Det handlar alltså inte om att få ha en rosa sten eller inte.

Men enligt Annelie har hon angett i ansökan att hon kommer att måla stenen rosa. Nu har hon tröttnat och kommer att överklaga till förvaltningsrätten.

Varför är det så viktigt att den är rosa?

– Ronny var rosa, han hade rosa kläder, färgade håret rosa, alla bilar var rosa, allt var rosa, säger Annelie Sundlöf.

Det senaste beskedet är att gravstenen kommer att tas bort i oktober i år. Själv är Annelie mycket besviken över hur frågan har hanterats hittills.

– Jag har sagt att om vi får ett avslag till nu, då kommer jag måla min gravsten lila och lägga ut den i skogen tills det blir dags för då är det natursten, säger Annelie Sundlöf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klicktoppen 2015 SVT Örebro

Mer i ämnet