Två nya förskolor ska byggas i Ormesta, idag togs spadtaget för den första. Hör ordförande för programnämnd barn och utbildning berätta mer. Foto: Jennie Wahlgren/SVT

Ny förskola i trä byggs i Ormesta – klar om ett år

Publicerad

En ny förskola med fem avdelningar ska stå klar i Ormesta om ett år. Idag togs första spadtaget för byggprojektet, som beräknas kosta 29 miljoner.

Förskolebarn från närliggande förskolor var med och grävde de första spadtagen på lerig mark i Norra Ormesta i Örebro. Här ska två nya förskolor byggas med plats för hundra barn vardera, och i dag gick byggstarten för en av dem.

– I de här områdena är det mer eller mindre fullt, behovet är stort och det gäller även delarna runt södra Ladugårdsängen, säger Marlene Jörhag (KD), ordförande i programnämnd barn och utbildning.

Kostnad: 29 miljoner

Förskolan byggs i trä och ska bestå av fem avdelningar och bygget beräknas kosta 29 miljoner kronor. Enligt fastighetsbolaget Futurum kommer kostnaden för den andra förskolan landa på ungefär lika mycket.

– Vi har satt fokus på att få ner produktionskostnaden. När vi gick in i det här projektet var målet att ha en kostnad som var 10-15 procent lägre än de föregående förskolorna vi har byggt, säger Göran Lunander, VD Futurum Fastigheter i Örebro.

Risken liten för ökade kostnader

Riskerna att det skulle bli dyrare än så tror han är små.

– Det här är projekterat innan, vi har bra kunskap om förutsättningarna här nere på plats. Vi känner oss trygga i att vi kommer klara det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.