Foto: SVT

Döms till fängelse i åtta månader för spioneri

Uppdaterad
Publicerad

Nu har domen mot spionen kommit – han döms till åtta månaders fängelse.

Den dömde mannen, medborgare i Burundi men bosatt i Sverige, döms till åtta månaders fängelse för olovlig underrättelseverksamhet, grovt brott. Åklagaren hade yrkat på utvisningen, men den åtalspunkten ogillas av tingsrätten som motiverar det med att straffet inte är påtagligt högt och att det därför inte finns skäl att utvisa honom ur landet.

Grovt brott

Spionrättegång

Tingsrätten konstaterar dock att det är klart att mannen under cirka nio månader spionerat på rwandiska flyktingar i Sverige. Däremot är intensiteten av spioneriet inte klarlagd. Trots det anser rätten att brottet bör bedömas som grovt, eftersom att det kan orsaka stora skador och dessutom menar de att Rwanda uppenbarligen har kapacitet att ”ingripa med våldsamma medel mot regimkritiker”. Åklagaren Ronnie Jacobsson tycker att det är bra att rätten, precis som han, ansett att det är ett grovt brott. Men han är inte helt nöjd ändå.

– Påföljden tycker jag väl är något under vad jag hade antytt vid min slutplädering, säger åklagaren Ronnie Jacobsson till Tvärsnytt.

Kommer du att överklaga?

– Det är för tidigt att säga, jag vill läsa domen i lugn och ro. Men jag är tämligen tillfredställd med hur rätten har sett på min bevisning och mitt åtal, säger han.

Bananfrågan

”En nyckelfråga i målet är vad som avses med 'bananer'”, skriver tingsrätten i sin dom.

I inspelade telefonsamtal mellan mannen och en högt uppsatt general i Rwanda pratas det nämligen en hel del om bananer. Den 5 februari 2011 säger generalen till mannen i Sverige: ”Du ska koncentrerar dig på bananerna och rapportera om bananerna”. Mannen svarar: ”Han som skulle äta bananerna har flyttat norrut till en annan stad som börjar på T. Den staden håller vi på att leta efter i datorn för att kunna få adressen”.

Den åtalade medger att han sagt till generalen att han kunde samla information om oppositionella rwandier i Sverige men hävdar att han inte menade det. Han har också medgivit att generalens kodord för oppositionella var bananer – men att han själv faktiskt syftade på bananer som han tänkte importera.

Samtalen, med den tolkning som den burundiske mannen föreslagit, blir ”mycket svåra att förstå, för att inte säga oförståeliga”, konstaterar dock rätten och avfärdar hans version.

När Tvärsnytt når mannens försvarsadvokat Magnus Artnell strax efter att domen fallit är han sparsmakad med kommentarer.

– Vid en första anblick är jag nöjd med motiveringen av domen, men vi gör en annan bedömning, säger han.

Vidare vill han inte kommentera innan han gått igenom domen med sin klient.

Mannen satt bara häktad i ett par månader och släpptes sedan i väntan på rättegången, vilket betyder att han är på fri fot till dess att domen vinner laga kraft. Skulle den stå fast har han ytterligare några månader att tillbringa i fängelse.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spionrättegång

Mer i ämnet