Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ställ dina frågor om vädret till SVT:s meteorolog Deana Bajic

Ställ dina frågor om vädret till SVT:s meteorolog Deana Bajic

Uppdaterad
Publicerad

Blir det snö och julstämning på första advent? Hur bildas dimma? I dag kunde ni ställa era frågor om vädret till SVT:s meteorolog Deana Bajic. Här är frågorna och svaren som kom in.

Ställ dina frågor om vädret till SVT:s meteorolog Deana Bajic

Tack för alla era frågor. Nu avsluter vi
för den här gången.
Hälsningar,
/Deana

Anders • Hej vilka temperaturer kan förväntas denna vinter i Mellansverige?

Hej!
Det är svårt att säga exakt temperaturen för mellersta Sverige, men här kan du läsa en säsongsöversikt för den kommande vintern som min kollega Nitzan Cohen har skrivit: https://www.svt.se/vader/vinteroversikt-2021-22

LG • De senaste dagarna har himlen i Örebro varit fantastiskt vacker i samband med soluppgång och -nedgång. Starkt rosa, orange och lila. Vad beror det på? Och varför är det bara så ibland? Tack!

Hej!
De senaste dagarna har det kommit jättemånga sådana tittarbilder på röd himmel och röda moln till väderredaktionen.
Den röda färgen beror på att när solen står lågt på himlen måste solstrålarna gå en längre väg i jordens atmosfär för att nå våra ögon. Ljuset, som består av många färger, filtreras på sin väg genom atmosfären och det röda ljuset är det som klarar sig bäst från att filtreras bort. Det blir alltså kvar mer av det röda ljuset än av de andra färgerna i solljuset, och vi upplever då himlen som röd, ett fenomen som kallas för Rayleigh-spridning.

Anita • Redaktionen har fått en fråga från avsändaren "Anna" via mail. Hon skriver såhär:

Varför kan jag inte lita på vädret som gäller precis
på min ort? Jag har laddat ner min orts väder, men
det stämmer aldrig. Temperaturen är ofta
helt olika t e x . Jag bor i Brevens Bruk.

Hej Anna!
Ett problem med väderappar är att prognosen för en dag
representeras med bara en enda ikon i väderappen. En väldigt detaljerad prognos i väderappen ger intryck av en
noggrannhet som faktiskt inte finns. Den visar prognos för din ort men tar inte hänsyn hur det ser ut bara några kilometer bort. Vädermodellerna har svårt att
fånga upp vissa små förändringar i vädret. Därför är bättre att titta på en
väderkarta med ett större område och därefter kan du kolla prognos för din ort.

Ulf Sandström • Den förhärskande vindriktningen för den ostörda vinden är västlig eller sydvästlig under året som helhet. Med utgångspunkt från den rådande klimatförändringen, kan man tänka sig att den förhärskande vindriktningen ändras inom de kommande decenierna? Om så blir fallet, vad skulle det kunna innebära?

Hej Ulf!
Det är svårt att säga hur vinden kommer att förändras i
samband med klimatförändringarna. Klimatscenarier ger inga tydliga svar på hur vindriktningen kan komma förändras i ett framtida klimatet.
Men om det blir så att vinden förändras mycket då är den kanske viktigaste aspekten av människans intresse för vind är fortfarande vid uppförande av byggnadskonstruktioner av olika slag. T.ex. hur man skall designa en byggnad, bro med mera och hur kraftig konstruktionen behöver vara för att inte riskera att raseras av vinden. 

Fredric • Hej!
Jag undrar varför det omväxlande kan vara negativa och positiva blixtar som slår ned på jorden, då jorden rimligtvis inte ändrat polaritet? Förstår om det är svårt att svara kortfattat på. Kram.

Hej!
Molnet är positivt laddat i toppen och negativ i botten,
eftersom i botten dominerar vattendroppar och i toppen iskristaller. Mellan moln och mark finns en stor laddningsskillnad och naturen ”vill” neutralisera den. Därför träffar positiva joner negativa joner ca 50-100 meter över marken.
De flesta blixtarna är negativa nedåtriktade - dvs de för ned negativ laddning från moln mot mark. Positiva blixtar utgår oftast från de högre belägna, isade delarna av molnet. Vid nedslag förs negativ laddning från marken mot molnet.
Positiva urladdningar är mycket starkare än negativa urladdningar. Med en positiv urladdning neutraliseras ett positivt område i molnet eller i marken, där blixten startade och med en negativ urladdning neutraliseras ett negativt område.

Anna Rossignol • Tror du att det blir snö till första advent?

Hej Anna!
På fredag och till helgen ser det ut att bli
betydligt kallare. Man får räkna med frost på marken, men det kan komma eventuellt lite pudersnö under första advent.

Hej och välkommen till väderchatten! Nu är jag här och
svarar på era väderfrågor. 😊

/Deana

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer