Statsministerna talade på Örebro universitet Foto: Jesper Mattsson/Svt

Statsministern: Invandring krävs

Uppdaterad
Publicerad

Många mindre kommuner är helt beroende av att ta emot flyktingar för att överleva.

Det sa statsminister Fredrik Reinfeldt (M) när han besökte Örebro idag.

– Sverige är helt beroende av att människor kommer från andra länder, tillför sin kompetens och nu kommer in på arbetsmarknaden. En stor del av den sysselsättning som nu växer i Sverige växer i grupper av utrikes födda. Ju snabbare de får jobb, desto snabbare bidrar de till pensionssystem och till sjukvårdens finansiering säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

Vilken betydelse har flyktingar för de mindre kommunerna?

– Väldigt många mindre kommuner ser detta som en ren överlevnadsfråga. I övrigt är de rädda för befolkningsminskning och då blir det faktum att människor kommer från andra länder ett sätt att säkra en befolkning. Kanske kan Ica eller Coop bli kvar och väldigt mycket av närservice överleva.

SVT har tidigare berättat hur ojämnt fördelat flyktingmottagandet är mellan olika kommuner. Vissa kommuner, som Lekeberg, har knappt tagit emot några flyktingar alls, medan andra, som Fagersta tar emot många.

I samband med att Fredrik Reinfeldt talade om utrikespolitik inför studenter i Örebro, avvisade han förslaget om ett obligatoriskt flyktingmottagande för kommunerna.

– Vi har ju en sådan bakgrund där man styr mycket hårdare och inskränker människors frihet att själva få välja var de vill bo. Jag tror att man upplever det som väldigt konstigt att man då skapar separata regler för människor som är födda i Sverige, som får välja att bo var de vill, och människor som kommer från andra länder, som styrs till var de ska bo, säger Fredrik Reinfeldt (M).

– Jag tycker i grunden att samma regler ska gälla för alla och att man ska få ha den här grundläggande rättigheten att få fatta ett eget beslut om var man ska bo.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.