Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Konservativa män till höger och liberala kvinnor till vänster. Ideologierna och partiledarnas kön kan splittra manliga och kvinnliga väljare ytterligare i kommande val. ”Det blir spännande”, säger statsvetaren Agneta Blom. Foto: TT/SVT

Statsvetaren om Magdalena Andersson: Kan bli större skillnader mellan hur män och kvinnor röstar

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor röstar oftare vänster eller liberalt. Män röstar oftare konservativt. När Sverige nu fått en kvinnlig socialdemokratisk statsminister kan de skillnaderna bli ännu större, enligt Agneta Blom, docent i statsvetenskap vid Örebros universitet och före detta socialdemokrat och ordförande för kommunfullmäktige i Örebro.

– Det är en unik situation i svensk politik så det blir spännande att se om det spelar roll för väljarmönstrena, säger Agneta Blom.

Hör henne berätta i klippet.

Trots att Sverige nu fått sin första kvinnliga statsminister, och trots att kvinnor i den svenska politiken inte längre är underrepresenterade så menar Agneta Blom att det finns anledning att fortsätta jobba med jämställdheten.

– När det kommer till utsatthet i form av hot och trakasserier så riktas det oftast mot kvinnliga politiker och då säger flera kvinnor att de drar sig undan. Därför kan vi inte luta oss tillbaka, det är inte självklart med en stark kvinnlig representation.

Avgick under eftermiddagen

Vid 17:30 på onsdagen meddelade Magdalena Andersson att hon avgår som statsminister, detta efter att MP meddelat att de lämnar regeringen.

– Enligt praxis så bör koalitionsregering avgå om ett parti väljer att lämna regeringen. Trots att det parlamentariska läget är oförändrat behövs det prövas på nytt, säger Andersson.

Andersson har meddelat talmannen Anderas Norlén att hon fortsatt är intresserad av att leda en socialdemokratisk enpartiregering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer