Kommunens ambition är att Södra station ska öppna igen. När det kan bli är dock oklart. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Stökigt på Södra station – kommunen stänger vänthallen

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit skräpigt och stökigt i vänthallen på Södra station i Örebro. Nu väljer kommunen att låsa dörren medan man funderar på hur man ska komma tillrätta med problemen, något som NA var först med att berätta om.

Enligt Ullis Sandberg (S), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnad, är nedskräpning samt att det blivit tillhåll för andra personer än dem som ska resa orsaken till att tjänstemän på kommunen beslutat om att stänga vänthallen.

– Vi ser tydliga spår av narkotikaanvändning, det finns också människor som inte har någonstans att bo som använder platsen för övernattning.

– Som det ser ut nu kan vi inte ha det. Det är samma problematik som det är på de offentliga toaletterna. Vi har beslutat att stänga nu och titta på lösning framåt, säger hon.

När kan ni ha en lösning på problemet?

– Just nu finns ingen tidplan, vi var tvungna att fatta beslutet med kort varsel och vi får kika på lösningar kommande veckor. 

Vad tror du är lösningen?

– Det är ett komplext problem där jag behöver återkomma, jag har inte svaren på det. 

Först stängdes toaletterna, nu vänthallen. Ger ni upp eller finns det en ambition av att ha kvar den här typen av offentliga lokaler?

– Ambitionen är att vi ska ha den här typen av service, säger Ullis Sandberg.

Ska bli kontor och höga hus

Sedan några år tillbaka pågår ett arbete med att bygga om hela området runt stationen. Planen är bland annat att bygga höghus som ska inrymma kontor, samt en tunnel under rälsen.

Enligt kommunens hemsida ska byggnationen dra igång 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.