Foto: SVT

Stölder på sortergårdar ökar

Publicerad

Det stjäls allt mer från länets återvinningscentraler. Främst är det metaller som gärningsmännen är ute efter och stölderna pågår inte bara nattetid. Nu stäjls det mitt framför ögonen på personalen under öppettiderna. Något som äventyrar säkerheten för alla.

Mosserudstippen utanför Karlskoga drivs  av kommunalägda Karlskoga Energi & Miljö AB  och de menar att det skett  en ökning av stölder de senaste tre åren.

– Det sker till och med under dagtid när vi har öppet. Då kan vi få mota iväg folk som klättrar ner i containrarna för att stjäla, säger Leif Lundell som är informations – och marknadschef på Karlskoga Energi & Miljö AB.

Risk för olyckor

Karlskoga Energi & Miljö oroar sig för säkerheten gällande stölderna som sker dagtid. Risken att någon ska befinna sig i en container för att stjäla samtidigt som någon slänger ner exempelvis ett stort och tungt metallföremål är stor menar Leif Lundell.

– Det har till och med varit barn som befunnit sig i containrarna, och då blir man riktigt rädd när man ser sådana saker, säger Leif Lundell.

Metaller populärt

Att stöld överlag är ett problem på återvinningscentralerna bekräftas av flera kommuner i länet. Det är framför allt metaller och till viss del elektronik tjuvarna är efter. Bilbatterier är ett vanligt föremål som stäljs då dessa innehåller bly. Återvinningscentralerna har både staket och larm och nattetid bevakas ställena ofta av vaktpersonal. Men det skyddar inte hela vägen utan stölderna sker ändå.

– Det är allmänt känt att det kommer ligor från öststaterna hit och begår diverse kriminella handlingar och de ligger bakom mycket av det här också,  säger Stig Torhed vid polisen i Karlskoga.

Två i personalen samtidigt

På Mosseruds återvinningscentral har stölderna även lett till att man idag måste vara minst två personal i tjänst samtidigt, då personalen känner sig otrygga att arbeta ensamma. Personalen berättar att det flera gånger har uppstått hotfulla situationer där misstänkta gärningsmän varit inblandade.

– Upplever de hotfulla situationer får de kontakta oss så får vi komma och undersöka vad de hotfulla personerna gör där, säger Stig Torhed.

Polisanmäler stölder

Mosseruds återvinningscentral  polisanmäler nu för tiden ungefär en stöld i veckan. Men polisen tror att det finns ett stort mörkertal, något som bekräftas av flera återvinnningscentraler.

– Vi har slarvat tidigare då vi har varit rätt uppgivna för att det händer så ofta. Men nu har vi tagit beslutet att vi tillsammans med polisen i Karlskoga gör anmälan på alla händelse för att verkligen få reda på exakt hur stort omfånget på det här är, säger Leif Lundell.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.