Innan fikat blev det en promenad, ordentligt påklädda i aprilvädret. Foto: Malin Gotlin

Stolta promenerare uppvaktades av kommunen

Publicerad

Den ideella gruppen Stolta promenerare mottog på Örebrogalan Örebro kommuns kvalitetspris. Idag uppvaktades de och de boende på Skebäcksgården med smörgåstårta och kaffe, men först en promenad i typiskt aprilväder.

Efter att ha varit aktiva i två och ett halvt år tilldelades Stolta promenerare, tillsammans med Skebäcksgården, Örebro kommuns kvalitetspris. Delar av motiveringen löd ”Vinnarna får priset för förmågan att med systematik, kreativitet och glädje bidra till ökad livskvalitet för de äldre på boendet, och för ett arbetssätt att lära av”. Enhetschef Camilla Brehmer Trumö berättar att hon blev förvånad över priset.

– Det kändes som att det var en så liten sak i jämförelse med annat. Jag blev självklart väldigt glad och om det är något jag tar med mig så är det att även små handlingar har stor betydelse för helheten.

Nya möten

Gruppen startades på initiativ av Annika Florin och fick snabbt flera medlemmar och promenadvolontärer. Varje lördag är de mellan 6 och 12 boende som kommer ut och promenerar. Just ökad livskvalitet hos de boende, som nämns i motiveringen, är något som Camilla Brehmer Trumö märkt av.

– För de boende är det här mer än bara en promenad. Det är möten med andra människor än de som vanligtvis är här och det leder till nya intressanta samtal och medmänskliga möten. Vi försöker att ha en gruppaktivitet varje dag och det här har blivit veckans populäraste, berättar hon.

Hoppas inspirera

Även en brukarundersökning visar på att de boende uppskattar promenaderna. 2014 var 77 procent av de boende nöjda med aktiviteterna på Skebäcksgården, något som ökade till 83 procent förra året. Camilla Brehmer Trumö har förhoppningar om att initiativet kommer inspirera fler till liknande engagemang.

– Vi har ju en frivilliggrupp på kommunen, men känner man att man har tid och bra idéer så får man gärna höra av sig till kommunen. Det här är något som vi gärna vill ska sprida sig även till andra boenden. Det behöver inte vara just promenader, utan det kan ju vara något helt annat som man vill dela med sig av, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.