För att få så bra resultat som möjligt vid en operation uppmanar Region Örebro län sina patienter att avstå alkohol . Foto: Marcus Ericsson/TT/SVT

Stopp för att dricka alkohol före operation

Publicerad

Nu ska alla patienter vara alkoholfria i fyra till åtta veckor innan och efter en operation. Det har Region Örebro län bestämt, efter att det kommit nya riktlinjer från Socialstyrelsen.

Alkoholstoppet gäller planerade operationer som inte är akuta eller livshotande. Just nu utbildas alla kliniker och vårdcentraler i det nya arbetssättet, och innan sommaren ska alla vara igång med alkoholfria operationer.

– Så fort vi gått ut med informationen ska kliniken börja jobba med det här, säger Kerstin Angergård, regionutvecklare inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Sedan tidigare gäller samma riktlinjer för rökning innan en operation. Den som avstår rökning och alkohol löper 50 procent mindre risk för komplikationer, och det gäller främst för sårläkning, infektioner samt hjärt-och lungkomplikationer.

Inget totalförbud

Men att kalla alkoholstoppet för en regel är fel, det är snarare en riktlinje.

– Vi kan inte förbjuda alkohol innan operationer. Det skulle kräva ett politiskt beslut, säger Kerstin Angergård.

Istället arbetar sjukvården med att i första hand med att ge patienten information om vad som gäller inför en operation och erbjuda stöd om det behövs. Lyckas patienten ändå inte med att avstå från alkohol och rökning är det upp till läkaren att göra en medicinsk bedömning.

– Om man röker väldigt mycket eller dricker väldigt mycket och behöver en operation som inte är så brådskande, då kan den få vänta tills man som patient har skapat förutsättningar för att vården faktiskt ska bli lyckosam, säger Karin Sundin (S), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvårdsfrågor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer