Spring i trappan har gjort att slitaget blivit väldigt stort. Foto: Roger Fagerberg / Katarina Franzén

Kumlas populäraste träningsredskap ska rustas upp

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i dag, måndag, fram till den 25 september kommer den långa trappan som leder upp på Kvarntorpshögen att vara stängd.

Den är egentligen ett konstverk. Fast en trappa också. Så förklarade konstnären och konstruktören Olle Medin bygget av den 426 trappsteg långa trappan upp på Kvarntorpshögen 2005.

LÄS MER: SVT:s team först i Trappan

Konst på hög

”Det bästa av två världar”

Men sedan dess har trappan också blivit ett träningsredskap för många som antagit utmaningen om att ”Besegra trappan” genom att gå och springa i den. Något som lett till att slitaget på trappan blivit stort.

Så stort att den nu måste stängas av för renovering som kommer att kosta kommunen 80.000 kronor.

– Vi tycker att trappans utveckling är jätterolig, säger Gertrud Åstrand på Kumla kommun. Det är verkligen det bästa sättet att gifta ihop två världar – idrott och kultur – i träningskonst. Och väl värt pengarna.

Hårt jobb

Trappans skapare, konstnären Olle Medin, har varit med och renoverat den under åren men den här gången är det Kumla kommun som sköter arbetet.

– Men det är hårt jobb, konstaterar han. Den är välspikad och det är inte så lätt att byta ut trappstegen. Och allt virke måste bäras upp för hand.

Konsten ligger i idén

Men hur är det då, är det en trappa eller ett konstverk?

– För mig ligger konsten i att komma på idén och genomföra den, förklarar konstnär Olle Medin. Kvarntorpshögen är ju så speciell. Jag har fått uppfinna vissa fästanordningar och gjort en hel del jobb på gammalt sätt med hammare och spik. Om sedan någon vill kalla det för konstverk så är det okej för mig!

Konstverket är stängt för renovering från måndag 06:00 fram till 25 september klockan 12:00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konst på hög

Mer i ämnet