Stor brand på Mosserudstippen i Karlskoga

Uppdaterad
Publicerad

Det brinner på Moserudstippen i Karlskoga. Tidigare under dagen uppmanades allmänheten att hålla dörrar och fönster stänga, men den varningen drogs in senare under kvällen.

Brandkåren från Karlskoga och Degerfors jobbar med att släcka branden, som startade vid 14.30-tiden under onsdagseftermiddagen. Tomas Carlsén är räddningschef i beredskap.

– Det är en stor hög med nästan 2000 ton avfall som vi försöker släcka nu, säger han.

Tidigare under dagen hade man problem med vattentillförseln, men det löstes senare under eftermiddagen. Det finns ingen risk för spridning av elden, men branden är enligt Räddningstjänsten svårsläckt.

– Det är material som är eldfängt, plast, trä och allmänt avfall. Dessutom är det en såpass stor hög, säger insatsledare Mats Sjölander.

Brandorsak oklar

Vad som orsakat branden är ännu oklart. Enligt polisen finns dock ingen misstanke om brott utan det handlar förmodligen om självantändning. Varningen till allmänheten som kom under dagen, drogs senare in.

– Vi gick ut med information om att röken inte är hälsovänlig, men den är inte giftig, säger Mats Sjölander.

Räddningstjänsten kommer nu fortsätta att dämpa elden med vatten och köra en traktor i avfallet för att sära på skräpet. Det är oklart hur lång tid det kommer ta innan branden är helt släckt.

– Är vi klara till imorgon kväll har det gått riktigt bra, men det är ett tidskrävande arbete, säger Mats Sjölander.

Det har brunnit fler gånger i sommar på tippen. Även den 29 juni brann det. Då täckte räddningstjänsten stora delar av branden med grus för att få stopp på elden och röken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.