Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Man upplever att problemet försvinner eller reduceras med hjälp av buren”, säger Wilhelm Magnusson, näringslivschef på Lindesbergs kommun. Foto: Lovisa Blomberg/SVT

Norsk kråkfälla fångar kajor i Lindesberg

Publicerad

För tre år sedan testade Lindesbergs kommun en ny metod för att minska antalet kajor – en specialtillverkad bur för att fånga in fåglarna. Än i dag används burarna.

I nuläget behövs bara en av de två burarna då det inte finns något större behov av båda. Buren används periodvis i närheten av restauranger eller fastigheter där man slår larm om mycket kajor.

– Man upplever att problemet försvinner eller reduceras med hjälp av buren, så det är positivt, säger Wilhelm Magnusson, näringslivschef på Lindesbergs kommun.

Långsiktiga lösningar

Buren är en så kallad norsk kråkfälla, där kajorna lockas med mat. När de vant sig vid att flyga in i fällan, stängs den och kajorna avlivas.

Sedan kommunen började med burarna har andra kommuner och regioner varit intresserade. Men Lindesbergs kommun ser inte burarna som någon långsiktig lösning.

– Vi tror mer på att titta på avfallshanteringen. Matavfall från personer eller företag, säger Wilhelm Magnusson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer