Så här såg det ut utanför valklokalen vid Olaus Petri församlingshem på söndagsförmiddagen. Foto: Peter Comstedt/SVT

Kö när vallokalerna slog upp portarna

Uppdaterad
Publicerad

Klockan åtta på morgonen öppnade vallokalerna för kyrkovalet i Örebro och det bildades köer på flera platser. Men många passade på att lägga sin röst innan dess. Nästan fyra gånger fler förtidsröstade inom Örebro pastorat jämfört med förra valet.

I dag pågår valet där medlemmarna i Svenska kyrkan väljer vem som ska få styra i kyrkan de kommande fyra åren.

Redan tidigt på morgonen klockan 08 öppnade vallokalerna i Örebro pastorat. Men innan dess presenterades siffror från Svenska kyrkan som visade att rekordmånga hade förtidsröstat.

Inom Örebro pastorat hade 3,6 gånger fler förtidsröstat jämfört med förra valet. 

– Vi är jätteglada för det tyder på ett engagemang, sen tror jag det beror på flera olika saker. Bland annat att man kunnat förtidsrösta ända fram till valdagen, säger Jenny Holmberg, som är kommunikationsstrateg vid Svenska kyrkan i Örebro.

Första gången

Ellen Sköld Harrestam var en av de personer som begav sig till vallokalen vid Almby på söndagsmorgonen.

– Det är första gången jag röstar i kyrkovalet så jag kände att det var extra viktigt för mig att gå iväg nu på morgonen.

Cirka 5,2 miljoner av Svenska kyrkans medlemmar är röstberättigade och valet pågår fram till klockan 20.00 i kväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.