Daniel Gustafsson på Länsstyrelsen ger sina bästa råd kring hur du bäst ska klara av getingsommaren. Foto: SVT

Risk för getingsommar – här är expertens bästa tips till länets husägare

Uppdaterad
Publicerad

Den här sommaren kan bli en riktig getingsommar om värmen håller i sig. Och getingarna må vara illa omtyckta av många, men länsstyrelsens råd till allmänheten är att ändå vara snälla mot getingarna.

– Om inte boet sitter på ett väldigt olämpligt ställe så tycker jag att man ska låta det vara, säger Daniel Gustafson, naturvårdsbiolog på Länsstyrelsen i Örebro län.

Enligt Anticimex statistik över saneringar så är vartannat år en ”getingsommar” och vartannat har färre getingar. Men förra året bröts trenden och nu har det varit två somrar i rad med färre getingar.

Hur det blir i år är osäkert, men man kan ändå förbereda sig på en sommar med många getingar. Och många husägare har kanske redan upptäckt getingbon innanför husväggar och under tak.

Viktiga i samhället

Men getingarna är inte bara till besvär. De hjälper till att pollinera, och ser även till att mängden skadedjur i våra trädgårdar minskar.

– Man ska inte bara se getingarna som ett skadedjur utan de är våra kompisar också, säger Daniel Gustafson, naturvårdsbiolog på Länsstyrelsen i Örebro.

Men hur ska man agera och när behöver man söka professionell hjälp? Hör Daniel Gustafson ge sina tips i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.