Representanter från Postnord TPL och Orkla presenterade sin stora nyhet för Kumla under onsdagen. Foto: Emma Ahl/SVT

Storlager skapar nya jobb i Kumla: ”Största satsningen under 2000-talet”

Uppdaterad
Publicerad

Den största satsningen i Kumla kommun under hela 2000-talet. Så beskrivs det nya storlagret som presenterades på en presskonferans idag.

– Den här satsningen kommer att sysselsätta 50 till 100 medarbetare i regionen, avslöjar Mårten Koshko, affärsutvecklingschef på Postnord TPL

Det nya storlagret kommer drivas av Postnord tredjepartslogistik (TPL) och Orkla blir den största kunden. Marken som ligger bakom Orklas fabrik kommer säljas av kommunen till Postnord TPL.

”Glada över att växa”

– Vi kommer etablera en logistikanläggning för att kunna erbjuda TPL-tjänster och framförallt för att kunna erbjuda ett fördjupat samarbete med Orkla.

– Vi är mycket glada över att få den här möjligheten att växa ytterligare och Kumla blir en ny region inom Postnord TGL, säger affärsutvecklingschefen Mårten Koshko.

I satsningen blir Orkla den största kunden till Postnord TPL ,men det kommer även finnas möjligheter till flera kunder menar Koshko.

Kommer skapa jobb

Katarina Hansson (S), kommunstyrelsens ordförande, ser mycket positivt på den här typen av verksamhet på orten.

– Det är härligt att en verksamhetsgren som inte finns etablerad i regionen väljer att etablera sig i Kumla genom Postnord. Glädjande är det också att vi kan se att det kommer skapa nya arbetstillfällen här i Kumla, mellan 50 och 100 har det pratats om, sedan får vi se beroende på verksamhetens innehåll. Men det här är ju jätteroligt för Kumla och regionen säger Hansson.

Förhandlingar med byggherrar inleds i höst, sedan hoppas Postnord TPL att byggnationen ska påbörjas i år så att verksamheten kan starta årsskiftet 2019-2020.

Kumla är ett strategiskt läge

Att det blev just Kumla handlar inte enbart om att det redan finns en Orklafabrik i Kumla. Faktum är att den fabriken i dagsläget inte kommer påverkas av lagret

– Postnord TPL kommer hantera distrubition och lagerhantering åt Orkla, Inte specifikt för fabriken här i Kumla utan mer för regionen mellansverige och tillser då att vi har en bra servicegrad  till våra kunder i den här regionen också, säger Lars Jarmander, Senior Vice President Logistics på Orkla som också menar att Kumlas strategiska läge i mellansverige är bra för denna typ av lagerverksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.