Foto: Kristian Åkergren/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Stor utställning ska lyfta fram lokala konsttalanger

Publicerad

60 lokala konstnärer fick i dag sina verk utställda på Länsmuseet i Örebro. Detta efter en noggrann genomgång av en jury. Målet är visa upp den mångfald och kreativitet som finns gömd i länet.

I mitten på november lämnade 120 konstnärer in sammanlagt 400 olika konstverk till Länsmusset i Örebro. Det var både proffs och amatörer som lämnade in sina bidrag. Alla konsttekniker var välkomna – måleri, skulptur, teckning, fotografi, grafik, video, textil eller installation.

En jury bestående av tre personer har sedan dess gått igenom alltihop. Eftersom det är nya jurymedlemmar varje år blir deras resonemang också helt olika från år till år. Vad en jury ratar kan alltså nästa jury mycket väl falla för. I bedömningen fick juryn inte veta vem som ligger bakom konstverken då varken kön eller namn på konstnären har redovisas när jurymedlemmarna ska ta ställning. Det räcker också med att juryn fastnar för ett av de inlämnade verken av en konstnär för att det ska få komma med i utställningen.

– Rent hypotetiskt innebär det att ett proffs kan bli utslaget och en amatör komma med, säger Maria Uddén, kommunikatör på Länssmuseet i Örebro.

60 får ställa ut

Av de 120 konstnärerna har 60 blivit lyckligt utvalda. Vid lunchtid på lördagen invigs utställningen av deras konstverk.

– Meningen är att lyfta fram alla i länet som sysslar med konst. Alla kanske inte får så stora möjligheter att ställa ut. Syftet med det här är att visa på omfattningen, mångfalden och kreativiteten som finns i Örebro län, säger Maria Uddén.

Birgitta Johansen är museichef Örebro läns museum. Foto: Kristian Åkergren/SVT

För att undvika jäv är jurymedlemmarna inte anställda på Länsmuseet utan är andra personer som på något sätt är aktiva inom konst. I sammansättningen eftersträvas också att båda könen ska vara representerade och att det ska finnas en spridning i ålder. En av medlemmarna i juryn ska vara aktiv konstnär och minst en ska vara från ett annat län. Vartannat år är kvinnor i majoritet i juryn, vartannat år män.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer