Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Göran Lindmark och Mats Lundblad bor i ett av de drabbade områdena i Örebro – hör dem berätta om vattenkaoset i klippet. Foto: SVT

Stora översvämningar i Örebro län

Uppdaterad
Publicerad

Upp mot 60 millimeter regn föll under natten mot söndag på flera platser i Örebro län. Räddningstjänsten fick in mellan 150 och 200 larm om översvämmade vägar och källare och jobbade febrilt på många håll under dagen för att få få bukt med översvämningarna.

– Jag fick en chock när jag vaknade, säger Mats Lundblad i Rynninge till SVT Nyheter.

Under lördagskvällen och natten mot söndag drog ett regnområde över landet, med start i Halland i riktning mot södra Norrlandskusten. Mest regn föll i Örebro län där räddningstjänsten uppskattar att det handlar om 50-60 millimeter på vissa platser. 

– Jag har inte sett något liknande. Vi har haft mellan 150 och 200 larm i hela Örebro län. Vi var inte alls förberedda på att det skulle bli så här mycket, det fanns inte i några prognoser, säger räddningsledare Peter Backman.

Under söndagskvällen och natten till måndag har det lugnat ned sig med larm om översvämningar till SOS alarm.

– Det har varit ett betydligt lägre tryck men vi får se hur det artar sig när folk vaknar till liv idag, säger Lucas Hetman på SOS alarm som svarar för Räddningsregion Bergslagen vid 06:30-tiden på måndagsmorgonen.

Meterhögt vatten i källarna

Göran Lindmark och Mats Lundblad som bor i Rynninge säger att de har svårt att tro sina ögon där de står bland de översvämmade villorna.

– Jag har bott här i många år men så här mycket vatten har vi inte varit med om förut. 53 millimeter har det kommit i natt, säger Göran Lindmark.

Hos vissa i grannskapet står vattnet meterhögt i källaren, berättar de.

Göran Lindmark tycker att kommunen hade kunnat göra mer för att minska riskerna.

– Det behövs en rejäl muddring i Lilllån så att vattnet rinner ut. Jag har vid flera tillfällen sagt till men det är ingen som lyssnar på en gammal gubbe.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stora översvämningar i Örebro. Foto: SVT

Svämmar in från avloppet

Räddningsledare Peter Backman säger att de flesta översvämningar kommit via golvbrunnar från vatten- och avloppsnätet.

– Det beror i stort på att det är mycket dag- och avloppsvatten som är sammankopplat och då blir det fullt i systemen, säger Peter Backman.

Räddningstjänsten har får signaler om att vattnet börjar sjunka undan men har fortfarande ett 60-tal larm att åka ut på.

Ingen varning – regnet underskattades

SMHI gick inte ut med någon varning om det skyfall som väntade. SVT:s meteorolog Nils Holmquist tror att nattens regn underskattades.

– Jag tror att många meteorologer blev tagna på sängen av hur kraftigt regnet var, att det kom upp mot 60 millimeter på många platser i Sydsverige.

Han tror också att meteorologer och hydrologer missbedömt hur mättad marken redan var efter ovädret Hans och vilka konsekvenser nytt regn skulle få.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Radarsekvensen visar hur regnet passerade under lördagskvällen och söndagsmorgonen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.