Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jan Lund är kommunjägare i Karlskoga och har under våren och sommaren tvingats avliva många skadade smådjur som plågats av barn och unga tonåringar. Hör mer i videoklippet. Foto: FannyHult /SVT / SVT arkiv

Igelkottar som fotboll – smådjur plågas till döds av barn och unga i Karlskoga

Uppdaterad
Publicerad

Under våren och sommaren har många smådjur i Karlskoga utsatts för djurplågeri. I vissa fall har barn och ungdomar använt dem som fotbollar, bland annat igelkottar.

Bara de senaste två veckorna har kommunjägaren i Karlskoga fått avliva ett trettiotal fåglar. Det efter att han blivit kontaktad av personer som bevittnat hur smådjur plågats, skadats och använts som fotbollar.

– Senast igår fick jag avliva en fågel med ben- och vingbrott. Det går inte att göra någonting åt, säger kommunjägaren Jan Lund.

Vuxna uppmanas markera

Enligt polisen i Karlskoga är fenomenet med unga som plågar smådjur återkommande och går i cykler. De ser mycket allvarligt på de uppgifter som kommunjägaren nu lämnat. Vuxna uppmanas att dels tydligt markera om de bevittnar djurplågeriet det handlar om. Dels att anmäla så att polisen får kännedom om det som hänt.

Andreas Petterson, kommunpolis i Karlskoga

– Givetvis är det fruktansvärt med ett djur som försöker fly undan och sedan är det flera som jagar petar och drar i ett djur som är försvarslöst, säger Andreas Pettersson, kommunpolis.

Brottslig handling

Rent juridiskt är det fråga om djurplågeri och unga över femton kan dömas till böter om en anmälan och utredning resulterar i att åklagare väljer gå vidare.

– För barn kan det innebära att socialtjänsten kopplas in, säger Andreas Pettersson.

Enligt Pettersson kan det bli aktuellt att besöka skolor för att upplysa barn och ungdomar om allvaret. Kommunen planerar en informationskampanj i slutet av augusti.

– Det känns så meningslöst med sådan brist på empati för djuren och jag blir riktigt deppig, säger Jan Lund.

Hör mer i videoklippet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.