Varje år får cirka 550 kvinnor i Sverige livmoderhalscancer, enligt 1177. Cellprov är ett sätt att upptäcka cellförändringar i tid.
Andelen kvinnor som går på sina cellprov i länet har legat runt 60 procent under de senaste fem åren, visar siffror från Region Örebro län som SVT tagit del av. En orsak kan vara att fler avstått under pandemin, tror Yvonne Skogsdal, samordningsbarnmorska och vårdutvecklare i regionen.
De som främst uteblir från provtagningen är åldersgruppen 40-50-åringar.
– Vi vet inte riktigt varför. Till skillnad mot de allra yngsta, där har vi nästan 100 procent som kommer, säger Yvonne Skogsdal.
En vanlig uppfattning är att utlandsfödda kvinnor oftare uteblir från provtagningen. Men enligt en omfattande studie från Sahlgrenska akademin i Göteborg i samarbete med Karolinska institutet är det inkomst och utbildning som avgör om kvinnorna lämnar cellprov. Regionen ser ett liknande mönster.
Informationskampanjer låg nere under pandemin
Enligt Yvonne Skogsdal har regionen under de senaste åren arbetat med att sprida information i sociala medier och man har också gjort kampanjer ute på stan.
– Vi fortsätter att jobba med det här. Nu har våra informationskampanjer legat nere under pandemin, men nu är det dags att ta fart igen.
I klippet kan du höra vilka vårdcentraler som ligger i topp och i botten av listan.
Cellprovtagning 2022
22 620 kvinnor kallades till cellprov i länet under förra året. Siffrorna visar hur stor andel av de kvinnor som kallades till cellprov vid sin vårdcentral som tog provet.
Askersund: 61 procent
Pilgården: 57 procent
Freja/Fellingsbro: 58 procent
Lekeberg: 69 procent
Hallsberg: 66 procent
Hällefors: 69 procent
Karlskoga: 64 procent
Kopparberg: 44 procent
Kumla: 64 procent
Laxå: 63 procent
Lindesberg: 64 procent
Nora: 66 procent
Odensbacken: 59 procent
Pålsboda: 52 procent
Storå: 56 procent
Adolfsberg: 71 procent
Brickebacken: 48 procent
Haga: 57 procent
Lillån: 75 procent
Mikaeli: 56 procent
Olaus Petri: 64 procent
Skebäck: 68 procent
Tybble: 74 procent
Varberga: 55 procent
Vivalla: 47 procent
Karla: 58 procent
Ängen: 76 procent.
Totalt för hela länet: 63 procent.
Källa: Region Örebro län.