• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kommenterar samordningsbarnmorskan Yvonne Skogsdal siffrorna. Foto: Viktoria Kvarnbrant/SVT, Isabell Höjman/TT

Stora skillnader i cellprovtagningen på vårdcentralerna i Örebro län

Uppdaterad
Publicerad

Hur stor andel av kvinnorna som går på sina cellprovskontroller när de blir kallade skiljer sig stort mellan olika vårdcentraler. I Kopparberg som ligger lägst i länet gick bara 44 procent på provtagningen förra året.

Enligt Region Örebro län tar färre prov i områden med många utlandsfödda och på orter som ligger långt från Örebro.

– Vi kan se att på orter där det finns en svagare socioekonomi är det färre som kommer, säger Yvonne Skogsdal, samordningsbarnmorska.

Varje år får cirka 550 kvinnor i Sverige livmoderhalscancer, enligt 1177. Cellprov är ett sätt att upptäcka cellförändringar i tid.

Andelen kvinnor som går på sina cellprov i länet har legat runt 60 procent under de senaste fem åren, visar siffror från Region Örebro län som SVT tagit del av. En orsak kan vara att fler avstått under pandemin, tror Yvonne Skogsdal, samordningsbarnmorska och vårdutvecklare i regionen.

De som främst uteblir från provtagningen är åldersgruppen 40-50-åringar.

– Vi vet inte riktigt varför. Till skillnad mot de allra yngsta, där har vi nästan 100 procent som kommer, säger Yvonne Skogsdal.

En vanlig uppfattning är att utlandsfödda kvinnor oftare uteblir från provtagningen. Men enligt en omfattande studie från Sahlgrenska akademin i Göteborg i samarbete med Karolinska institutet är det inkomst och utbildning som avgör om kvinnorna lämnar cellprov. Regionen ser ett liknande mönster.

Informationskampanjer låg nere under pandemin

Enligt Yvonne Skogsdal har regionen under de senaste åren arbetat med att sprida information i sociala medier och man har också gjort kampanjer ute på stan.

– Vi fortsätter att jobba med det här. Nu har våra informationskampanjer legat nere under pandemin, men nu är det dags att ta fart igen.

I klippet kan du höra vilka vårdcentraler som ligger i topp och i botten av listan.

Cellprovtagning 2022

22 620 kvinnor kallades till cellprov i länet under förra året. Siffrorna visar hur stor andel av de kvinnor som kallades till cellprov vid sin vårdcentral som tog provet.

Askersund: 61 procent

Pilgården: 57 procent

Freja/Fellingsbro: 58 procent

Lekeberg: 69 procent

Hallsberg: 66 procent

Hällefors: 69 procent

Karlskoga: 64 procent

Kopparberg: 44 procent

Kumla: 64 procent

Laxå: 63 procent

Lindesberg: 64 procent

Nora: 66 procent

Odensbacken: 59 procent

Pålsboda: 52 procent

Storå: 56 procent

Adolfsberg: 71 procent

Brickebacken: 48 procent

Haga: 57 procent

Lillån: 75 procent

Mikaeli: 56 procent

Olaus Petri: 64 procent

Skebäck: 68 procent

Tybble: 74 procent

Varberga: 55 procent

Vivalla: 47 procent

Karla: 58 procent

Ängen: 76 procent.

Totalt för hela länet: 63 procent.

Källa: Region Örebro län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.