Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Nyttja oss mer”. Det tycker Ingela Wistedt, verksamhetschef för brottsofferjouren i Örebro län. I klippet berättar hon vilka risker som uppstår när stödet för brottsutsatta är otillräckligt. Foto: Anton Johansson/SVT

Stora skillnader i stödet till brottsoffer i Örebro län: ”Jättefrustrerande”

Uppdaterad
Publicerad

Vilket stöd du får som brottsoffer kan skilja sig åt beroende på vilken kommun du bor i. I Örebro län har endast hälften av kommunerna uppgett att de ger riktat stöd till alla brottsoffer.

Att erbjuda stöd till brottsoffer är ett av de åtaganden kommunen enligt lag måste erbjuda, men det kan se olika ut beroende på vilken kommun du bor i. Något som brottsofferjouren i Örebro län är väl medvetna om.

– Kommunerna skulle kunna använda sig av brottsofferjourerna mycket mer, vi sitter på erfarenheten av vad som behövs, säger Ingela Wistedt, verksamhetschef på brottsofferjouren i Örebro län.

I dag är det dessutom bara tre av tolv kommuner i Örebro län som uppgett att de har en anställd med främsta fokus på att ge stöd åt brottsutsatta.

I klippet berättar Ingela Wistedt om vad det varierande stödet kan få för betydelse för brottsoffer.

Så brister kommunerna i stödet till brottsoffer

Brottsoffermyndigheten har på uppdrag av regeringen kartlagt samhällets samlade stöd till brottsoffer.

I kartläggningen har man bland annat skickat ut en enkätundersökning till Sveriges 290 kommuner. Enkäten besvarades av strax över 70 procent av kommunerna.

Den visar att bara drygt hälften av landets kommuner erbjuder stöd till alla brottsoffer oavsett vilken typ av brott de utsatts för. I var femte kommun saknas stöd till kvinnor som utsatts för våld i nära relationer.

De flesta kommuner saknar en anställd med särskilt ansvar för brottsoffer, och alla kommuner har inte samverkansavtal med ett så kallat barnahus som hjälper utsatta barn.

Undersökningen visar också att det är vanligare att mindre kommuner erbjuder färre riktade stödinsatser och mindre specialiserat stöd än större kommuner.

Här hittar du mer om kommunernas stöd till brottsoffer.

Källa: Brottsoffermyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.