Matavfallet i Örebro blir biogas i Karlskoga – ska förse de nya bussarna

Publicerad

Biogasbolaget i Karlskoga ska förse stadsbussarna i Örebro och bussgaraget i Odensbacken med biogas. Och drivmedlet som används, det kommer från din bruna matavfallspåse.

Det tar ungefär två månader för matavfallet att omvandlas till drivmedel, berättar Sebastian Cabander som är vd för Biogasbolaget i Karlsskoga.

Efter att en brun matavfallspåse har slängts så hämtas den av soppbilar och därefter så forslas den till Karlskoga, där Biogasbolaget gör om avfallet till drivmedel.

– Fem påsar matavfall blir det samma som en liter bensin, säger han.

Bolaget vann upphandlingen om att få förse bussarna med biogas, och i och med den nya ordern kommer biogasbolaget att få fullt upp med att omvandla organiskt avfall till drivmedelel.

– Motsvarande fyra miljoner liter bensin per år ska vi leverera till stadsbussarna från och med i höst, säger Sebastian Cabander.

Förutom matavfall omvandlas även gödsel och vall från lantbruket till biogas i anläggningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer