Sexköpen har flyttat från hotell till lägenheter. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

16 män togs på bar gärning under insats mot prostitution i Örebro

Publicerad

Under en vecka genomförde polisen och socialtjänsten en insats mot prostitution i Örebro. Resultatet: 22 ärenden om sexköpsbrott och 16 gripna män.
– Ett större utfall än väntat, säger Annika Laestadius, lokalpolisområdeschef i Örebro.

I dag kallade polisen och socialtjänsten till pressträff efter den riktade insats mot prostitution och människohandel som genomförts under en vecka i Örebro. Totalt misstänks 20 män i åldrarna 21 till 52 år, varav 16 greps.

– Det blev ett lyckat utfall eftersom vi kunde uttyda flera misstänkta personer. Sedan var det ett större utfall än väntat och det känns som ett samhällsmisslyckande, säger Annika Laestadius, lokalpolisområdeschef i Örebro.

”Oerhört viktig insats”

Sexhandeln har enligt polisen flyttat från hotell till lägenheter och flera lägenhetsbordeller har också identifierats. Under veckan kunde man även identifiera tio kvinnor i åldrarna 21 till 40 som sålt sex. De är från Rumänien, Nigeria, Dominikanska republiken men också Sverige.

– Det är en oerhört viktig insats. Dels polisens arbete att få tag i sexköparna, men också att vi kan identifiera kvinnorna och erbjuda dem hjälp, säger Mia Schyberg, regionskoordinator mot prostitution och människohandel i Region Bergslagen.

Hur ska man arbeta för att minska sexhandeln?

– Det är många olika delar, men vi måste prata om pornografi, sex på nätet och tidigt arbeta med både pojkar och flickor.

– Flera av de män vi pratat med under veckan har berättat om hur det börjat med bilder på nätet, hur det utvecklats och att man till slut besökt en webbsida där man gjort upp ett möte för att sedan betala ett par tusenlappar för en kvinnas kropp. Den bilden har blivit allt tydligare efter den här veckan.

Vill få männen att ändra sig

Straffet för köp av sexuell tjänst är från böter till fängelse i högst sex månader. Polisen kommer nu fortsätta med brottsutredningar i de misstänka fallen.

– Vi kommer även att arbeta med en mer social del, och hålla samtal med männen där vi pratar om brottets allvarlighet och försöka få dem att agera annorlunda, säger Annika Laestadius.

Polisens presskonferens under onsdagen. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer