Josefin Stålbert berättar om satsningen att matcha nysvenskar med etablerade örebroare. Foto: SVT

Så ska nysvenskar få vänner i Örebro: ”Behovet är stort”

Uppdaterad
Publicerad

Fikakompis, familjekompis eller rent av mentor? Möjligheterna att stötta nysvenskar är stora i Örebro efter att sex organisationer inlett en offensiv för att hjälpa fler in i det svenska samhället. – Det finns många nysvenskar som vill lära känna etablerade örebroare, säger Josefin Stålbert, verksamhetsutvecklare inom socialt arbete på studieförbundet BILDA.

Det är organisationerna Kompisbyrån, Röda Korset, Invitationsdepartementet, Yrkesdörren, Mentor Sverige, Studieförbundet Bilda som tillsammans bjudit in till ett möte på måndag. Där hoppas organisationerna få fler att engagera sig för nysvenskar.

– Som örebroare tror jag att det är berikande och viktigt att lära känna nysvenskar. Vi får lära vidga våra perspektiv och vara ett stöd för nysvenskar, så att de kommer in i det svenska samhället, säger Josefin Stålbert.

Stort behov av nya vänner

Vid den stora flyktingströmmen för tre år sedan såg hon på nära håll att engagemanget var stort i Örebro. Behovet är detsamma idag enligt Josefin.

– Vi har många nysvenskar i kö som inget hellre vill än att träffa en svensk på tu man hand eller med familjen.

Från fikakompis till mentor

Satsningen som görs riktar sig till alla som vill göra en insats, även om det bara handlar om att ta en fika med en nysvensk eller rent av bli mentor. Även familjer kan matchas med varandra.

– Det finns jättemycket sätt att lära känna en nysvensk på. Sedan får man välja om man vill gå vidare och träffa den här personen igen, säger Josefin Stålbert.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.