Stort behov av sommarvikarier hos arbetsgivare i länet

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren närmar sig med stormsteg och länets största arbetsgivare har dragit igång processen med att rekrytera semestervikarier. SVT Nyheter Örebro har frågat några stora arbetsgivare hur behovet av personal ser ut inför sommaren.

Inför sommarens rekryteringar uppger arbetsgivarna SVT pratat med olika stora behov av vikarier.  

Inom Kriminalvården behövs runt 200 sommarvikarier till frivården, häktet i Örebro och anstalterna Karlskoga, Hinseberg och Kumla.  

– Vi brukar ha ett gott intresse och hoppas att det blir så även i år, säger Fia Lundbäck som är regionchef för kriminalvården region Mitt. 

Få ansökningar 

På Kopparbergs bryggeri finns däremot en oro eftersom antalet ansökningar de senaste två åren varit få.  

– Vi fick ju dra ner mycket under pandemin och blev av med många. De flesta som söker nu är ungdomar som tyvärr saknar erfarenhet, säger Eija Särkkä som är personalchef Kopparbergs bryggeri. 

För att lösa situationen planerar man att ta hjälp av bemanningsbolag. 

Ständigt behov inom vården 

Inom vården behövs vikarier under hela året och sommaren är inget undantag. Legitimerad personal som läkare och sjuksköterskor ersätts inte under semestrarna.  

– Då behöver vi framförallt undersköterskor och skötare och för att fylla behovet sätter vi ut annonser tidigt och rekryterar fortlöpande, säger Åsa Thor Gustafsson som är HR-chef för hälsa och sjukvård inom Örebro län. 

– Vi behöver även vikarier inom vårdnära service, men det är ofta lättare att hitta. 

Stort intresse 

Förpackningstillverkaren Billerudkorsnäs i Frövi söker 55 medarbetare till sommaren och intresset brukar vara stort. 

– Att arbeta som sommarjobbare är en bra väg in i verksamheten så när vi tillsätter så försöker vi även tänka utifrån framtida behov och kompetenser, skriver HR chefen Janette Sved Weden i ett mejl till SVT. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.