Foto: SVT

Stort behov av sjuksköterskor – kommunen höjer ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Det råder fortsatt stor brist på vikarierande sjuksköterskor inom den kommunala sjukvården i Örebro. I sommar höjs därför åter ersättingen för timavlönade sjuksköterskor till 400 kronor i timmen.

Det är under en begränsad tidsperiod som den höjda ersättningen kommer betalas ut. Från den 24 juni till och med den 15 augusti får vikarierande sjuksköterskor till vård- och omsorgsboenden, hemsjukvården och nattorganisationen 400 kronor i timmen.

– Det är en fortsatt tuff konkurrens om sjuksköterskor. Med våra sommarvikariat vill vi erbjuda en möjlighet att fortsätta lära och utvecklas tillsammans med våra medarbetare. Många gånger kan ett vikariat också leda till en tillsvidareanställning inom kommunen, berättar Camilla Hofwander, verksamhetschef för Vård- och omsorgsboende i ett pressmeddelande.

Behöver få vila

Även ordinarie sjuksköterskor kommer att få en höjd ersättning om man flyttar sina semesterveckor. Men verksamhetschefen är samtidigt mån om att personalen ska ta ut sin semester efter ett långt och tufft år.

– Det senaste året har varit extra tufft utifrån den pågående pandemin. Under våren har vi dessutom haft ett intensivt arbete där vi både hanterat smitta och utfört vaccinationer. Vår ordinarie personal har gjort ett fantastiskt arbete, men är så klart också i stort behov av vila och återhämtning. Därför behöver vi hitta sjuksköterskor som kan tänka sig att vikariera oss hos i sommar, säger Tina Hultkrantz, verksamhetschef Hemsjukvården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.