Experten Göran håller kurs i prepping

Uppdaterad
Publicerad

Vad gör jag om strömmen går – eller om vattnet sinar i kranen? Det är det många som frågar sig just nu. Intresset för beredskapskurser och prepping har exploderat, konstaterar frivilligorganisationen Civilförsvarsförbundet:

– Vi vill öka medvetenheten om vad man behöver ha hemma när en samhällsstörning uppstår, säger kursledaren Göran Fogelström.

Kursen som Göran leder heter ”Hemberedskap – är du förberedd på när krisen inträffar i samhället?” Den anordnas av Civilförsvarsförbundet och Medborgarskolan i Örebro, och riktar sig till privatpersoner som vill lära sig hur man kan förbereda sig på en plötslig samhällskris.

Kurserna har arrangerats i flera år, men har då inte haft så många deltagare. Men efter Rysslands invasion av Ukraina i februari har intresset skjutit i höjden.

– Det är milt uttryckt. Det kommer förfrågningar varje dag, från alla möjliga håll, säger Göran.

 ”Vill veta vad jag förväntas klara av”

Henrik Elmsjö är en av 20-talet deltagare under denna förmiddagskurs, och för honom är motivet självklart. 

– Jag vill veta mer om vad man har för eget ansvar i de här situationerna. Hur jag ska förbereda mig praktiskt, vad jag bör ha hemma och vad jag förväntas klara av på egen hand om en kris eller ett krig skulle bryta ut., säger Henrik.

I klippet ovan får du höra mer om kursen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.