Foto: Jesper Mattsson / SVT

Stort polispådrag på I3

Uppdaterad
Publicerad

Ett besök av konstnären Lars Vilks orsakade stort pådrag i Örebro under tordagen. Den föreläsning som Örebro Konstskola ordnat bevakades av beväpnad polis under hela dagen.

Polisen var tidigt under torsdagsförmiddagen mycket förtegen kring insatsen och ville inte lämna ut några specifika detaljer.

– Området är avspärrat på grund av en föreläsning av person som omgärdas av känd hotbild, säger polisens pressinformatör Tommy Lindh.

Område avspärrat

Polisens presstalesman bekräftar för SVT:s team på plats att insatsen är på grund av att konstnären Lars Vilks besöker platsen för att föreläsa för studenter.

Förberedelserna har pågått länge, och de har polisiära resurser i samhället berättar polisen. Lars Vilks anlände till konstskolan vid 10-tiden på torsdagen.

På plats fanns bland annat ett tiotal poliser beväpnade med automatvapen. Dessutom spärrades vägen runt Örebro Konstskola av helt med betongsuggor och kravallstaket.

Polisen uppger att Beväringsgatan kommer att vara avspärrad under hela dagen och hänvisar trafikanter till alternativa vägar.

30 skott avlossades

En person dödades i samband med ett attentat mot en debatt i Köpenhamn i februari förra året där Lars Vilks deltog. Polisen misstänker att attentatet var riktat mot just Lars Vilks.

Omkring 30 skott avlossades, enligt danska medier, och tre poliser skottskadades.

Tidigare besök i Örebro

För drygt fem år sedan, i slutet av 2010, var säkerhetsförberedelserna inte lika omfattande när Lars Vilks besökte Örebro.

Han hade då en kort tid innan blivit attackerad vid en föreläsning i Uppsala. Trots det ansåg polisen då att säkerhetsläget inte var så allvarligt att Lars Vilks inte skulle kunna framträda på en föreläsning öppen för allmänheten på Örebro universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.