Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/ANNA HÅLLAMS, TT

Straffrättsexperten: ”Tror inte HD kommer pröva frågan”

Uppdaterad
Publicerad

Hovrättsdomen efter påskupploppet har överklagats till högsta instans. Men trots att brottet, grovt sabotage mot blåljusverksamhet, aldrig prövats i Högsta domstolen tidigare, tror inte straffrättsexperten Dennis Martinsson att fallet kommer tas upp.

Tiden för att överklaga de två hovrättsdomar som föll tidigare i september har ännu inte gått ut. Men det har redan kommit in ett överklagande, från en av de män som dömts efter upploppet i Sveaparken i Örebro, med yrkande om att målet ska tas vidare till HD.

Få fall lyfts

Grovt sabotage mot blåljusverksamhet har inte tidigare prövats i Högsta domstolen.

Våldsamt upplopp i Örebro

– Men samtidigt ska man komma ihåg att det finns massa saker när det gäller straffrätt som HD inte prövat än. Det är klart att från försvarets sida är det ett starkt argument, säger Dennis Martinsson.

Det är endast, enligt Martinsson, cirka två procent av de fall som överklagas till HD som ges prövningstillstånd. Det talar mot att frågan kommer lyftas. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamt upplopp i Örebro

Mer i ämnet