Strid om eleverna

Uppdaterad
Publicerad

Striden om gymnasieeleverna hårdnar. Alléskolan i Hallsberg måste inte bara konkurrera med friskolor och andra gymnasieskolor. Utan även med utbrytarkommunen Kumla.

-Vi räknar med att elevkullarna kan under de närmaste åren minska med ungefär 25 procent. Då pratar vi om ett tre till fem års perspektiv, säger Marie Kilk, Alléskolan.

De fyra grannkommunerna Hallsberg, Askersund, Laxå och Kumla har gemensamt drivit gymnasieskolan Alléskolan i Hallsberg. Nästa år lämnar Kumla samarbetet för att starta ett eget gymnasium. En tredjedel av alla elever på Alléskolan kommer från Kumla.

-Det skulle vara ganska skönt att slippa pendla och kunna gå upp senare, säger Asmar Raof, elev från Kumla.

Startar restaurangskola

Nästa höst blir det dessutom valfritt för alla elever att få välja vilken gymnasieskola de ska gå i. Tidigare har det bestämts av var man varit bosatt. Nu blir det att bli viktigare för kommunerna att konkurrera genom vilka utbildningar de kommer att erbjuda.

Nu skärps tonen mellan Alléskolan och utbrytarkommunen Kumla. I Kumla finns redan ett restauranggymnasium och trots att Alléskolan i Hallsberg bara ligger tio minuters väg från Kumla, tänker de nu starta sin egen restaurangskola.

-Stämmer. Vi tror att det finns utrymme för oss båda, säger Marie Kilk, Alléskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.