Tursitströmmen, som skulle få liv i det gamla gruvområdet i Stripa, har sinat.

Stripa gruvmiljö – turistsatsningen som kom av sig

Uppdaterad
Publicerad

Över 26 miljoner kronor i statliga bidrag har satsats på att rusta upp och bevara de gamla byggnaderna på Stripa gruvområde i Guldsmedshyttan. Men Lindesbergs kommun, som äger området genom sitt fastighetsbolag Falab, har de senaste åren förlorat de flesta av hyresgästerna och inga nya har lockats dit. 

Tanken var att Stripagruvan med sin unika miljö och anrika historia skulle bli ett lockande turistmål. Sedan 2006 har Stripa varit byggnadsminne och under åren har staten, via länsstyrelsen, satsat över 26 miljoner kronor.

Under några år såg man också ut att kunna lyckas med målsättningen. Flera kulturella och kreativa verksamheter flyttade in. Ett litet bryggeri med tillhörande krog startades.

Bergslagspraliner tog över det gamla köket som blev chokladverkstad och café. Ett par lokala silversmeder öppnade verkstad och butik och den gamla smedjan togs i bruk av en grupp entusiaster. Samtidigt ordnades konserter och konstutställningar. På området hölls också en lokal marknad på hösten och inför jul. 

Höga hyror

I dag finns bara Stripabryggeriet kvar tillsammans med en loppmarknad. Höga hyror och dåligt stöd från kommunen uppges vara de främsta skälen till att verksamheterna lagts ner. Och med dem har förstås också turisterna försvunnit.

Magnus Storm (C) är ordförande i Tillväxtnämnden i Lindesbergs kommun, som bland mycket annat också hanterar kultur och turism:

– Ett problem har varit att det inte funnits någon person som haft det direkta ansvaret för satsningen, säger han.

I klippet svarar Magnus Storm på vad kommunen ska göra för att blåsa liv i Stripas gruvmiljö igen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.