Bilder på sopkärlen ska göra det tydligt vilka slags sopor som ska kastas var. Foto: SVT

Örebros studenter sämst på sopsortering

Uppdaterad
Publicerad

Att sortera matavfall är svårt. Men är man student så verkar det att vara ännu svårare. Kommunala bostadsbolaget ÖBO tar nu till design och psykologi för att få fler att sopsortera rätt.

På det kommunala bostadsbolaget Örebrobostäder (ÖBO) har man gjort en märklig upptäckt. Sedan tidigare har det visat sig att hyresgäster i Örebro har svårt att slänga matavfall på rätt ställe. Men allra störst är problemet bland studenter.

– Det är lite märkligt, tycker Linus Larsson som är miljöchef på Örebrobostäder. Studenter är ju normalt de som brukar vara mycket miljömedvetna.

Större öppningar

Men istället för hot och krav satsar ÖBO nu på att nå studenterna med psykologi och design.

– Rent fysiskt försöker vi nu att göra sopsorteringen tydligare och enklare i våra miljöbodar, säger Linus Larsson. Bland annat har vi klätt in en del kärl med bilder istället för text. Vi har också tagit bort dörrar till miljöbodar och gjort öppningar i de olika sorteringskärlen större. Vi får se vad som fungerar.

Man har också tagit fram en ny sorts papperspåse för matavfall som ska läcka mindre.

– Annars är det vanligt att man sorterar matavfallet rätt för att sedan lägga papperspåsen i en plastpåse...det blir stora problem!

Glimten i ögat

Humor och glimten i ögat är också viktigt när det gäller studenter. Korta humoristiska filmsnuttar och specialmaterial till korridorboenden ska ordna det.

– För att man ska vara beredd att ändra sitt beteende måste det kännas roligt och spännande, resonerar Linus Larsson. Vi försöker att undvika pekpinnar så mycket vi kan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.