Foto: TT

Studenter vill ha ny bostadskö

Publicerad

Studenter som söker lägenhet i Örebro måste ställa sig i kö till varje enskild uthyrare – privat som kommunal. För att göra det enklare och rättvisare föreslår nu Sveriges förenade studentkårer en gemensam kö för den som behöver studentbostad.

En gemensam kö råder knappast bot på bostadsbristen, men skulle ändå göra skillnad tror Matilda Lundström som är vice ordförande på Örebro studentkår.

– Det hade förenklat för studenterna om det fanns en gemensam bostadskö för bostadsmarknaden i Örebro är rörig och man vet inte alltid var man ska vända sig.

”Kanske går att få till”

Det går cirka 17 000 studenter på Örebro universitet och flest studentbostäder finns hos det kommunala bostadsbolaget Öbo som har drygt 2 200 studentlägenheter.

– Självklart är det mycket svårare om man ska söka bostad hos flera aktörer som finns på marknaden, så på sikt kanske det går att få till det, säger Elisabeth Edewald, chef för bobutiken på Öbo.

Skulle bli mer rättvist

Det är i en ny rapport som Sveriges förenade studentkårer tar upp den röriga bostadsmarknaden och menar att en gemensam kö med tydliga regler skulle göra det mer öppet och rättvist för studenterna. Endast två städer har ett gemensamt kösystem, enligt rapporten. Det är Falun och Linköping.

Hyresvärdarna intresserade

När SVT pratar med intresseorganisationen Fastighetsägarna är responsen på idén positiv, men man poängterar att det i så fall bygger på frivillighet. Likadant tycker Asplunds fastigheter, som är en av de stora privata bostadsaktörerna i Örebro.

– Det är klart att det skulle underlätta och vi från Asplunds har nog ingenting emot det, säger Per Brogren, vd på Asplunds fastigheter.

Är det något ni vill arbeta för?

– Det är svårt att säga, men det är inte en så tokig idé, säger Elisabeth Edewald på Öbo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.