Foto: SVT

Studentrummet som styrs av din röst

Publicerad

Tänk dig ett rum som lyder din minsta vink. Att bara genom ett kort röstkommando ändra allt från belysning och skrivbordshöjd. Nu testas upplägget på Örebro universitet.

– Alexa, ask room to change into study mood!

Ett skrivbord höjs och lamporna tänds. Med hjälp av rösten styr professorn och robotforskaren Amy Loutfi det intelligenta studentrummet. Flera av inventarierna i rummet är uppkopplade till en röststyrd dator.

– Det här är vad vi kallar ett smart rum. Det gör det möjligt att ändra till exempel ljuset, ändra läget på möblerna, få information kring sina studier eller annan information genom att prata med rummet, säger Amy Loutfi.

Nya utbildningar

Studentrummet har tagits fram för att marknadsföra att två nya civilinjengörsutbildningar, med inriktning datateknik och industriell ekonomi, startar på Örebro Universitet till hösten. Den som söker till utbildningarna kan vara med att tävla om att få bo i rummet.

– Vår förhoppning är att man känner sig kreativ när man kommer in i det här rummet. Och vi hoppas att den student som flyttar in i det här rummet ska utveckla nya lösningar, säger Loutfi.

Vattnar blommorna på kommando

Redan idag finns många innovativa lösningar i rummet, exempelvis kan datorn tala om när det är dags att vattna blommorna. Det har krävts en hel del dataprogrammering för att få rummet att lyda, men Amy Loutfi tror att vi alla inom kort har liknande teknik i hemmet.

– Jag tror att framtiden kommer att erbjuda oss många sammankopplade lösningar. Inte bara för teknikens skull utan också för att kunna bidra till ett mer hållbart samhälle.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#Härborjag-Campus Örebro

Mer i ämnet